Разнопосочна търговия в Турция, лирата продължава да отслабва спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 12.08.2020

13:35 | 12 август 2020
Обновен: 14:56 | 12 август 2020
Автор: Николета Рилска

Картината е разнопосочна на турската борса. Лирата отслабва с над 1% спрямо долара, след като стойността ѝ достигна рекордно ниски нива през последните няколко дни въпреки опитите за подкрепа от централната банка. Към обяд в сряда турската лира се търгува на ниво от 7,32 лири за долар, разширявайки спадовете си спрямо зелените пари до 18% от началото на тази година. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Повечето икономисти смятат, че Турската централна банка трябва да повиши основните лихви, за да стабилизира литата, с поне 500 базисни пункта”, посочи Демокан. Тя отбеляза, че основните лихви в Турция в момента са на ниво от 8,25%, а инфлацията - 12%. 

Демокан посочи, че президентът Реджеп Ердоган е против увеличаването на лихвите, като по-рано тази седмица той заяви, че предстоят нови намаления. “Причината за това е, че Ердоган смята, че високите лихви ускоряват инфлацията”, обясни тя. 

“Предизвикателството за гуверньора на цетралната банка Мурай Уйсал е да балансира между исканията на президента и инвеститорите”, каза още Демокан. 

Вижте целия коментар във видео материала.