Златото e на най-високото си ниво от 2 години

Жълтият метал е най-добре представящия се актив с повишение от 28%

17:28 | 4 юли 2016
Автор: Магдалена Иванова
Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg
Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Инвестициите в злато надхвърлиха 500 метрични тона от дъното през януари и цената на актива достигна до най-високото си ниво от 2години. Засиления инвеститорски интерес към златни фючърси е сигнал за повишеното безпокойство и притесненията на инвеститорите за стабилността и растежа на световната икономика.

Сътресенията на капиталовите пазари и повишената волатилност на пазарите в условия на несигурност, породена от рисковете и негативните последици предизвикани от вота на Великобритания да напусне Европейския съюз, засилиха интереса на инвеститорите към златото.

Цената на златните фючърси се покачи до ниво от 1 362,45 долара за тройунция – най-високата стойност на ценният метал от 2 години.

Brexit предизвика срив на капиталовите пазари, британскияt паунд се срина до 31-годишно дъно, a златото се покачи над 5% след референдума.

Активите в борсово търгувани фондове обезпечени в злато се повишиха с 6,6 тона до общо 1 959,1 тона по данни от 1 юли, което е повишение от наличните 1 458,1 тона в началото на търговската година на 6 януари, сочат данни на Bloomberg.

През миналата седмица ръстът на инвестициите във физическо злато се повиши с 37 тона. Това показва реакцията породена от сътресенията на капиталовите пазари и притесненията на търговци и банкери за стабилността на световната икономика и вероятността Федералния резерв да премине в политика на задържане на лихвените нива.

Най-сигурната инвестиция в среда на волатилност и страх на пазарите е дълга позиция на „Gold Variance Swap”. Банкерите отчетоха значителни печалби, като заложиха на волатилността при златото. 

Variance Swap повишава стойността си, когато волатилността на пазара се увеличава и това го прави една от най-безрисковите и сигурни инвестиции. Финансовият инструмент се базира на линейния спред при голяма волатилност на пазара, следователно възвращаемостта се увеличава с по-голямата нестабилност на съответния финансов инструмент, като печалбата се изчислява на вероятно, а не на стандартно отклонение и винаги е по-голяма при волатилен пазар.

Повишена волатилност и несигурността на капиталовите пазари засилват притесненията на инвеститорите поради рисковете и преоценката на последиците, след вота за напускане на Обединеното кралство на най-големия обединен пазар в света.

„Вотът за Brexit има потенциал за създаване на несигурност с нови, непознати за нас негативни последици за глобалните икономики, включително САЩ, което налага преоценка на монетарната политиката“, заяви централният банкер от Джером Пауъл в пресконференция на 28 юни.

Стабилизирането на пазара вероятно ще подтикне централните банки, да задействат плана си „After Brexit” като стимулират ликвидност с цел да парират негативни последици за икономическия растеж и риск от рецесия, което ще отслаби валутите и ще даде положителен тласък на инвестициите в злато.

Федералният резерв на САЩ навлиза в четвъртия кръг от програмата за количествени улеснения (QE4). Банкерите са заложили в плана си за стимулиране на икономиката, месечно изкупуване на златни кюлчета.

Ако банкерите се възползват от Brexit, като извинение да печатат повече пари и се има предвид, че програмата QE4 в САЩ е в ход, понижаването на покупателна способност на валутите ще продължи и инвеститорите ще се насочат към златото.

Глобалните банки, сред които Goldman Sachs Group, повишиха прогнозите си за цената на златото след вота в Обединеното кралство, докато доходностите по 10- и 30-годишните американски облигации удариха рекордни дъна.

Златото е най-добре представящия се инвестиционен актив през тази година, като отбелязва повишение близо 28% от началото на януари.

Kолебанието на Фед да повиши лихвените нива и монетарната политика на централните банки в среда на отрицателни лихви в Европа и Япония засилва интереса на търговците към златото. Базираната в Сингапур Oversea-Chinese Banking Corp прогнозира потенциална цена на златото от 1 400 долара за тройунция.

“Средата на ниски лихви в глобален мащаб и увеличената волатилност на финансовите пазари, като резултат от няколко геополитически промени, повишиха привлекателността към златото, като инвестиция и като убежище за съхранение на активи“, коментира Вайан Лай, икономист в National Australia Bank.

Спот цената на златото е на ниво от 1353,50 долара за тройунция на борсата London Metal Exchange (LME) в първата търговска сесия за седмицата започваща на 4 юли, което е 1,08% повишение на дневна база, отбелязано в 17:17 часа.