Пазарите хранят надежда, че до световна рецесия няма да се стигне

Пазарен коментар на Сю Кийнан, 01.07.2016

21:21 | 1 юли 2016
Обновен: 23:22 | 1 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Сю Кийнан, Bloomberg - Ню Йорк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сю Кийнан, Bloomberg - Ню Йорк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американските акции се покачиха за четвърти пореден ден, като индексът S &P 500 отбелязва най-добра седмица от октомври 2014 насам. Причината е в по-добрите от прогнозираните данни за производството, които подсилиха оптимизма към икономиката. А централните банки продължиха да оказват подкрепа, след спада на пазарите, дължащ се на Brexit. Това каза пазарният анализатор Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"S&P 500  се повиши с почти половин процент, с 0.4%,  преди обяд в в Ню Йорк. През последните 4 дни той отбеляза 5.4% покачване. Трябва да отбележим, че търговците може би ще задържат позициите си, тъй като ни предстои един дълъг уикенд, през който ще честваме 4 юли, Денят на независимостта на Америка. Пазарите ще бъдат затворени в понеделник".

Седмицата приключва с по-голямо чувство на спокойствие и увереност, инвеститорите хранят надежда, че световната икономика ще продължи да расте. Централните банки казват, че няма да позволят да се стигне до световна рецесия, и това е причина най-мечият сценарий да бъде по-малко вероятен, каза още анализаторът. По думите й индексът на волатилността и страха е "в близост до триседмично дъно", спадайки с 42%, след като "отбеляза огромен скок миналата седмица".  

Вижте целия коментар: