Силен скок на приходите от дигитална музика

Пострадалата индустрия отново е в растеж

20:00 | 12 април 2016
Обновен: 16:12 | 14 април 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Приходите от продажби на дигитална музика се повишават с 10,2% през 2015 г. до 6,7 млрд. долара, съобщава Investor.bg.

Ръстът на приходите от дигитални музикални носители помага да се компенсира спадът в продажбата на компактдискове и други физически формати.

Според Международната федерация на фонографската индустрия глобалните приходи от музикалните записи са се увеличили с 3,2% в сравнение с предишната година до 15 млрд. долара през 2015 г.

Така пострадалата от дигиталната епоха индустрия отново е в растеж.

Той пък е „първият спрямо предишната година от почти две десетилетия“. Тези данни показват, че „индустрията се е адаптирала към дигиталната епоха и вече е по-силна и по-хитра“, коментира ръководителят на федерацията Франсес Мур.

За растежа помага и значимото увеличение на приходите от стрийминг услугите. Приходите от дигиталните формати за миналата година за пръв път са надхвърлили физическите продажби. Приходите от стрийминг са с 45% повече, благодарение на нарасналата употреба на смартфоните и лицензирани абонаментни услуги.

Албумът „25“ на Адел е най-продаваният за 2015 г., като интересът към него в целия свят помага за първия значим растеж в приходите в музикалната индустрия от почти две десетилетия, посочва АР.

Продажбите от албума „25“ на Адел са 17,4 млн. копия, което е пет пъти повече от следващия – „Х“ на Ед Шийран, който е с 3,5 млн. продадени копия.