Доларът продължава да върви надолу

Коментарът на Джанет Йелън и днес тласка далара надолу

13:37 | 30 март 2016
Обновен: 13:39 | 30 март 2016
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Към 13:20 доларът продължава да върви надолу след изявлението на гуверньора на Фед Джанет Йелън пред Икономическия клуб в Ню Йорк на 29 март вечерта българско време. Йелън каза, че Фед ще „действа предпазливо“ при повишенията на лихвите в САЩ, което веднага се прие от пазарите като сигнал за по-разхлабена парична политика спрямо последните очаквания.

Доларът се е насочил към най-слабия си месец от 5 години насам, като поевтинява спрямо всички 16 основни валути в световен мащаб. Въпреки коментарите на председатели на клонове на Фед в други американски градове, които гласяха, че повишение на лихвите в Сащ е възможно още през април, след изказването на Йелън доларът отново тръгна надолу.

Гуверньорът на Фед Йелън пряко засегна долара в изказването си, като каза, че Фед няма да толерира допълнителното му поскъпване, като запазването на стойността му около текущите нива е едно от условията за повишение на лихвите.

Главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан коментира в своята колонка в Bloomberg View, че Фед се превръща в заложник на световната икономика и финансови пазари, които могат да направляват действията на паричната институция.

Към 13:30 доларът поевтинява с 0,17% спрямо еврото и с 0,13% спрямо паунда, като преди това поевтиняването му беше по-сериозно.