Саудитска Арабия и Русия остават с планираните намаления на петролния добив

Въпреки напрежението в Близкия изток, което разтурсва световните пазари, двете държави потвърдиха, че ще се придържат към ограниченията на доставките на петрол

21:00 | 5 ноември 2023
Автор: Грант Смит, Салма Ел Уардани
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Саудитска Арабия и Русия потвърдиха, че ще се придържат към ограниченията на доставките на петрол с повече от 1 млн. барела дневно до края на годината, въпреки че сътресенията в Близкия изток разтърсват световните пазари.

Лидерите на коалицията ОПЕК+ обявиха плановете си в отделни официални изявления в неделя. Рияд намали дневното производство на суров петрол с 1 млн. барела, а Москва ограничава износа с 300 000 барела в допълнение към по-ранните съкращения, направени заедно с другите държави от ОПЕК+.

Саудитска Арабия ще преразгледа обема на производството си през следващия месец и ще обмисли "удължаване на съкращението, задълбочаване на съкращението или увеличаване на производството", се казва в изявление на Саудитската агенция по печата. 

Заместник министър-председателят на Русия Александър Новак повтори коментарите на Саудитска Арабия относно бъдещата производствена политика в отделно изявление.

Цените на петрола се колебаеха през последните седмици поради опасенията, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да прерасне в по-широк регионален пожар, в който да се включи основният производител на суров петрол Иран. В петък фючърсите на сорта Брент затвориха под 85 долара за барел в Лондон.

Според Международната агенция по енергетика, която предупреди за рисковете, които високите цени на горивата създават за инфлацията и световната икономика, един по-широк конфликт може да накара саудитците и Русия да преразгледат планираните съкращения. Въпреки това засега Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори изглежда имат намерение да държат доставките на тясно. 

Според Bloomberg Economics саудитците може да се нуждаят от цени на петрола до 100 долара, за да финансират скъпи проекти като футуристичния град, известен като Neom, и закупуването на известни футболисти и голфъри за местните спортни франчайзи. Междувременно президентът Владимир Путин се нуждае от приходи от петрол, за да финансира войната си срещу Украйна. 

Миналия месец министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви на конференцията "Инициатива за бъдещи инвестиции" в Рияд, че стратегията на кралството по отношение на петролния пазар работи.

Възможно е Саудитска Арабия да бъде мотивирана да запази курса си и от признаците, че физическите пазари на петрол отслабват. Печалбите от производството на горива се понижават, а високите транспортни разходи затрудняват превоза на суров петрол в различни региони. Според наблюденията на Goldman Sachs Group Inc. очакваното от индустрията рязко намаляване на запасите все още не се е случило. 

Според консултантската компания Eurasia Group саудитците може да бъдат принудени да удължат едностранното си намаление с 1 млн. барела на ден до 2024 г., тъй като пазарните условия продължават да се влошават. В началото на следващата година ще се появи нов излишък в предлагането, тъй като ръстът на търсенето рязко ще се забави, прогнозира МАЕ. 

Пълният състав на коалицията от 23 държави ОПЕК+ ще проведе министерска среща на 26 ноември, за да направи преглед на политиката за 2024 г.