Петролните пазари са нестабилни, но не са счупени

Дивата петролна езда през 2022 г. все още не е приключила

16:00 | 25 септември 2022
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пазарите на петрол са разбити. Изключителната волатилност и липсата на ликвидност означават, че фючърсите върху суров петрол са се откъснали от тесните физически пазари на петрол. Поне това ни казват някои силни гласове в света на петрола. Но аз подозирам, че те може би говорят само за собствените си сметки.

Оплакването, че пазарите са разбити, ми подсказва, че някой е търгувал от грешната страна на неотдавнашния спад на цените на петрола, позиционирайки се за покачване, което не се е случило.

Твърденията, че фючърсните и физическите пазари са се откъснали един от друг, не са нови. Те съществуват от десетилетия. Когато цените на петрола се покачваха през 2007-2008 г., министрите на петрола от страните членки на Организацията на страните износителки на петрол се изредиха да се оплакват, че фючърсните пазари са станали твърде големи. Обемът на търгувания петрол, често от хора, които не са имали намерение някога да работят с нито един барел от черното злато, беше многократно по-голям от световната търговия с физически суров петрол. Тези "спекуланти" повишаваха цената на петрола до рекордно високи нива, докато физическите доставки, според производителите, бяха достатъчни.

Сега министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман и други ни казват обратното. Няма достатъчно хора, които да търгуват с петролни фючърси, а борсовият пазар, както е известно, не отразява истинската ограниченост на доставките на суров петрол. Този път вината не е на спекулантите, а на твърде малкото производители, които се стремят да хеджират стойността на бъдещото си производство, като купуват фючърси.

Активността на пазарите на фючърси върху суров петрол се измерва чрез открития интерес, или броя на отворените договори във всеки конкретен момент. Макар да е вярно, че комбинираното ниво на открития интерес на пазарите на суров петрол тип Brent и West Texas Intermediate е спаднало рязко от високите си стойности, достигнати през 2017-2018 г. и отново през миналата година, откритият интерес не е нисък в исторически план. Той се е върнал там, където беше през 2013-2014 г., и е доста над нивата, наблюдавани през 2007-2008 г., когато борсовите пазари бяха твърде големи.

Oil Markets

Едно нещо обаче е несъмнено вярно: Пазарите на суров петрол са изключително волатилни. През първите девет месеца на 2022 г. годината вече е в първата шестица на последните 30 години по дневни движения на суровия петрол тип Brent, надхвърлящи 5%. Трите най-волатилни години по този показател са тези на финансовата катастрофа от 2008 г., годината на пандемията Covid-19 и годината, в която Ирак нахлу в Кувейт.

Oil Markets

Но 5% колебание на цената в епоха, когато петролът е бил около 20 долара за барел, както през 1990 г., е много различно от 5% колебание сега, когато цената е близо до 100 долара за барел. Погледнато в абсолютни стойности, вземете ценови движения от над 5 долара за барел и 2022 г. вече ще оглави списъка на най-волатилните години за суровия петрол поне от 1988 г. насам.

Oil Markets

Но волатилността не означава непременно срив на пазара. Най-волатилните години за петрола са били тези, в които големи събития са разтърсили пазарите, и тази година не е по-различна. Нахлуването на Русия в Украйна и заплахата от санкции върху нейния износ на петрол, възстановяването на пътуванията след пандемията в много части на света, блокирането, наложено като част от политиката на Китай за Covid Нула, а сега и надвисналите страхове от рецесия в Северна Америка и Европа - всичко това наруши пазарите през 2022 г.

Да, световните запаси от петрол са ниски след огромните изтегляния през миналата година, когато производителите на петрол от ОПЕК+ не успяха да увеличат добива достатъчно бързо, за да се отговори на възстановяващото се търсене. Да, годините на недостатъчно инвестиране в нови мощности за добив на петрол, както в ОПЕК, така и извън нея, намалиха свободния капацитет до минимум. Да, санкциите върху част от руския износ на петрол могат да изтеглят от пазара милиони барели суров петрол на ден през декември, последвани от още милиони барели рафинирани продукти в началото на следващата година.

Но тези основателни опасения засега са по-силни от очакванията за рецесия и намаляване на търсенето в някои от най-големите държави, които консумират петрол. И ако Европа и САЩ изпаднат в рецесия, ако вече не са изпаднали, верижният ефект върху по-ниския внос на потребителски стоки от Китай вероятно ще отслаби ръста на търсенето на петрол там, когато ограниченията на Covid евентуално бъдат отменени.

Пазарите на суров петрол гледат отвъд проблемите, свързани с предлагането, които вълнуват министрите на петрола от ОПЕК+. Оставам озадачен, че техният отговор на свития пазар на петрол е да заплашват, че ще го направят още по-свит, като отново намалят добива.

Ще се повишат ли цените на петрола отново към края на годината, когато фючърсните пазари наваксат с физическото свиване? Възможно е, особено ако санкциите на Европейския съюз засегнат силно руския износ на петрол. Но също толкова лесно цените могат да продължат да се понижават, ако рецесията доведе до широко разпространено намаляване на търсенето.

Дръжте си шапките, дивата петролна езда през 2022 г. все още не е приключила.