Google позволи на разработчиците да се свързват с клиенти извън Play Store

На разработчиците на Apple също бе разрешено да рекламират по-ниски цени извън App Store директно на потребителите чрез електронна поща или други съобщения

16:05 | 1 юли 2022
Обновен: 19:37 | 1 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Google постигна споразумение с американски разработчици, което ще позволи на потребителите да се абонират за услуги на компанията извън Play Store, отбелязвайки най-новата промяна в икономиката на магазините за приложения, в която тя доминира заедно с Apple Inc., пише Bloomberg.

Компанията собственост на Alphabet Inc. също така планира да предостави 90 млн. долара в подкрепа на разработчиците, които са спечелили 2 млн. долара или по-малко годишно чрез магазина за приложения на компанията от 2016 г. до 2021 г. Google ще продължи да начислява 15% такса върху първите 1 млн. долара годишни приходи, получени от Play Store от американски разработчици, се казва в изявление на компанията.

 Миналата година Apple сключи споразумение с малки разработчици, които настояваха за промени в начина на работа на магазините за приложения. Както и при споразумението с Google, на разработчиците на Apple беше разрешено да рекламират по-ниски цени извън App Store директно на потребителите чрез електронна поща или други съобщения. Apple също така се съгласи да подкрепи разработчиците, като използва фонд от 100 млн. долара - малко по-голяма сума от тази, която предлага Google.

Благодарение на отделно споразумение с японската Комисия за справедлива търговия Apple вече позволява на абонаментните услуги на трети страни да издават фактури на клиентите си извън App Store, като заобикалят таксата на технологичния гигант в размер от 15% до 30%.

И двете компании са подложени на интензивен правен и политически контрол по отношение на комисионите и ограниченията за фактуриране, които се прилагат към платените услуги в техните магазини за приложения. Конгресът обмисля законопроект, който да принуди технологичните компании да променят своите бизнес модели за софтуер. През юли миналата година редица държави заведоха дела срещу Google отчасти заради политиките на магазина за приложения.

Match Group Inc., която управлява услуги за запознанства като Tinder, съди Google през май заради политиките на Play Store, заявявайки, че гигантът действа като монополист с правилата си за таксуване. В рамките на няколко седмици Match заяви, че Google е направила промени в политиките, което накара сайта за запознанства да оттегли правните си действия за получаване на временна ограничителна заповед. През март Google също така обяви, че ще започне тест, за да позволи на някои приложения да фактурират директно на потребителите като алтернатива на плащането чрез Google.

Споразумението на Google с американските разработчици им позволява да се свързват с клиенти извън Play Store, включително "за оферти за абонамент или по-евтини предложения в конкурентен магазин за приложения или уебсайт на разработчика".

Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания също така заяви, че ще публикува годишни доклади за прозрачност относно дейността в своя магазин за приложения, включително статистически данни като премахнати приложения и прекратени акаунти.

Apple, разположена в Купертино, Калифорния, се съгласи да публикува подобни годишни доклади за прозрачност относно премахването на приложения.