Stoxx 600 се насочва към най-големия си спад от 13 месеца насам

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 26.11.2021

15:25 | 26 ноември 2021
Обновен: 16:02 | 26 ноември 2021
Автор: Александра Попова

След Деня на благодарността разпродажбата на всичко от акции до суровини се разпространи сред глобалните пазари. Активите убежищa бележат ръст заради опасенията от новия вариант на Covid-19, който беше открит в Южна Африка. Той може да предизвика нови огнища и да спре крехкото икономическо възстановяване. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"Основният европейски индекс се насочва към най-големия си спад от 13 месеца насам. Вниманието е насочено към отварянето на борсите в САЩ след почивните дни, като сесията ще е по-кратка. Договорите върху S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са с най-големи загуби от септември".

Технологичните акции също бележат спад, след като фючърсите върху Nasdaq 100 паднаха с 1,2%.

Твърди се, че Световната здравна организация (СЗО) и учените от Южна Африка работят светкавично, за да установят колко бързо може да се разпространи новият вариант и дали е устойчив на ваксини. Новата заплаха е поредната тревога за инвеститорите и вече се конкурира с високата инфлация, затягането на паричната политика и забавящия се растеж.

"Фокусът на инвеститорите е насочен към глобалните туристически акции, след като Европейският съюз, Обединеното кралство, Израел и Сингапур поставиха извънредни ограничения за пътниците, идващи от Южна Африка и региона".

"Най-тежко засегнати бяха активите в развиващите се пазари. Южноафриканският ранд бележи спад с 2.1% подобно на мексиканското песо. Индексът за валути MSCI се насочва към 6-седмично дъно", каза пазарният анализатор.

Фючърсите върху суровия петрол падат до 7.4%, като се търгуват под $73 за барел. Медта, никелът и алуминият се понижават с най-малко 3,4% в търговията в Лондон.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.