UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Софтуерният бранш няма нужда от помощ, има нужда от хора

Доброслав Димитров, изпълнителен директор и съосновател на Imperia Online

19:45 | 3 юли 2021
Автор: Севделина Илиева

Софтуерният бранш няма нужда от помощ, има нужда от хора. У нас не се обучават достатъчно IT специалисти. Това каза Доброслав Димитров, изп. директор и съосновател на Imperia Online в ефира на предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

„Трябва да направим така че вкарването на специалисти отвън да бъде по-просто. Тези опитни хора ще учат 4-5 българчета да станат програмисти. Така че това би помогнало и в двете посоки“, добави той.

Като председател на Българската асоциация на софтуерните компании, Доброслав Димитров отбеляза, че по време на пандемията браншът е пораснал с между 10% и 12%. По думите му обаче, трябва да има данъчна политика, която да бъде предвидима през следващите 4-5 години, тъй като външните инвеститори не са склонни да дойдат при нас, когато не се знае какви ще бъдат данъците.

„Когато ти си тук и ти увеличат рязко максималния доход, което е голям проблем за нас, понеже нашите хора са над максималния, това те удря много лошо“, добави той, по отношение на хората работещи в бранша.

Като изпълнителен директор и съосновател на Imperia Online Димитров разказа и за гейминг индустрията и къде се намира тя в момента. По думите му, когато направиш нещо добре, то може да оцелее и 20 години.

Приходите от мобилни игри вече няколко тримесечия изпреварват тези за персоналните компютри и конзолните. Според Димитров обяснението се крие в това, че младото поколение играе много повече на телефоните си, докато по-възрастните залагат на настолния компютър.

„Аз играя от дете на персонален компютър, тези като мен ще продължат да играят на компютър. Пазарът за PC си остава. Всъщност и единият и другият пазар остава.“

Игрите се променят постоянно, както се увеличават и възможностите за допълнителни приходи от потребителите в една игра. Димитров разказва, че когато са създавали Imperia Online бизнес планът им е бил насочен към възможността един потребител да изхарчи 20 долара на месец в играта. Днес е възможно играч да вложи и 10 хил. долара на месец.

Гостът сподели още, че новата политика за поверителност на данните на Apple е усложнила доста процеса по рекламата в този бранш.

Цялото предаване може да гледате във видео материала.

Всички предавания "UpDate" можете да гледате тук.