UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Програма на Intel с изкуствен интелект ще помага на български ученици

Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение и Иван Стоянов, директор на 138. СОУ „Проф. Васил Златарски”, UpDate, 27.11.2021

20:01 | 27 ноември 2021
Автор: Александра Попова

По програма на Intel четири български училища изучават различни природни науки чрез модерни технологии, изкуствен интелект, 3D моделиране и машинно обучение. Intel е един от най-големите производители на компютърни чипове. За компанията иновациите са линия на поведение, тъй от няколко години тя има нов производствен процес, който касае нови технологии и продукти. Това казаха Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение и Иван Стоянов, директор на 138. СОУ „Проф. Васил Златарски”, в ефира на предаването UpDate с водещ Бойчо Попов. 

"Intel са съставили учебно съдържание, което включва области на знанието, които рядко са застъпени в училище. Със специализиран екип от експерти компанията е направила пакет от материали, който в момента е достъпен в целия свят".

"Ние направихме обучение за педагози и предоставихме подходящите технологии, с които да направим проекта „Умения за иновации“ достъпен в българските училища. Осигуряваме на училищата и на учителите учебното съдържание, което е базирано на проекта. Те работят по конкретна тема в продължение на няколко учебни занятия докато стигнат до краен продукт", разказа Александър Ангелов. 

"Никога българското училище не е имало достъп до така разработен учебен материал, който да е в унисон с нашата учебна програма. В момента подготвяме презентационни материали, които скоро ще бъдат достъпни за хората, които се интересуват", каза Иван Стоянов.

"Всеки ученик в избраните училища е получил персонален лаптоп Chromebook. Те обаче не могат да бъдат изнасяни извън училище, което пречи на учениците". 

От думите на Александър Ангелов стана ясно, че до края на годината по модела 1:1 ще работят около 500 паралелки в България. Моделът е организация на учебния процес, при който всеки ученик и учител имат свое електронно устройство за учене, което измества учебниците. 

Това не е малък брой, тъй като във всяка паралелка има поне 20 ученици. Решихме проектът да бъде въведен в училища, в които вече е използван моделът 1:1, защото там учениците имат дигитални умения, а някои от тях и устройства. Информационните технологии не могат да бъдат разглеждани като отделен предмет, който се изучава в рамките на 1-2 часа на седмица. Вместо това те трябва да бъдат използвани във всеки един предмет.

Друга тема от разговора бе свързана с предизвикателства при въвеждането на проекта.

Имаше доста работа при подготовката на мениджърите на училищата и на училищните екипи. Предизвикателство е да адаптираш учебното съдържание по начин, който да отговаря на учебните стандарти. Инициативата трябва от бутиков проект да се превърне в системен модел и занятията да са достъпни до всяко едно училище в България, смята Александър Ангелов. 

За Иван Стоянов главното предизвикателство е липсата на кадри. Много трудно се намират хора, които да бъдат мотивирани и да искат да се захванат с нещо ново.

Училището на бъдещето е бързо променяща се организация, което трябва да разбира времената, в които живеем и да може бързо да се приспособи към тях. Така то бързо променя методите си спрямо условията на външната среда. Училището е организация, която говори на разбираем език и може да обясни важните неща, които да влияят на бъдещето на хората, каза Александър Ангелов. 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.