UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Компания предлага обучения чрез виртуална реалност

Димитър Янков, съосновател на MetaSim, UpDate, 21.11.2021

20:03 | 28 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Българско-британската MetaSim е компания за обучение от ново поколение. Ние създаваме обучения под формата на симулации във виртуална реалност, където хора от различни професии могат да развиват своите умения и да ускоряват темпа на придобиване на практически опит. Това каза Димитър Янков, съосновател на MetaSim, в ефира на предаването UpDate с водещ Елена Кирилова.  

"Виртуалната реалност е компютърна симулация с елемент на 3D интерактивност. Човек има усещането за много реално присъствие, което вижда през специални VR очила".

От думите на госта стана ясно, че самото обучение е под формата на много детайлна симулация в специално създаден виртуален свят, където клиентът взаимодейства с реалистичен човешки аватар. В края на симулацията системата дава на потребителя обратна връзка и прави базов анализ на резултата. След това клиентът може да започне симулацията отново.

Идеята за създаването на MetaSim идва на базата на личния опит на основателите за това колко трудно е да се изградят солиден набор от меки умения, които са определящи за кариерата на един човек. Под меки умения се има предвид говорене пред публика, даване на обратна връзка и разрешаване на конфликтни ситуации. Защо има симулации за пилоти, но не за консултанти, разказа Димитър Янков. 

"Представете си колко много възможности за развитие са пропуснати само защото даден човек се страхува да говори пред публика".

А сега си представете как сте в дома или офиса си, слагате си очилата за виртуална реалност и се пренасяте на сцена с над 1000 човека, на която вие трябва да представите презентацията си. Системата следи за вашите жестове и мимики. В края на симулацията ви дава обратна връзка за неща като позицията на тялото, сила на гласа и емоционален заряд.

"Този формула е приложима за широк диапазон от професионални умения почти във всички индустрии. Един от първите ни продукти на пазара помагаше на мениджъри да изграждат лидерските си умения".

Димитър Янков е на мнение, че голямата сила на продукта е в практиката. По този начин скъсяваме кривата на обучение с много години.

"Насочили сме се изцяло към корпоративния сектор. Предлагаме нашия продукт под формата на софтуер като услуга. Клиентите заплащат годишен абонамент за достъп до каталог от обучения".

Компанията Eleven ще инвестира около 500 хил. евро в MetaSim.

Средствата ще бъдат използвани за разширяване на екипа в България, където е производствената ни база, както и за закупуване на нова техника, която е силно специализирана. Друга наша цел е да разширим каталога от обученията, които предлагаме, каза съоснователят на компанията. 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.