Toyota спира продажбите на дизели в Европа

Японският автогигант няма да разработва нови дизелови технологии, като се фокусира върху хибридите

18:03 | 6 март 2018
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota ще прекрати продажбата на дизелови автомобили в Европа. Проектът за прекратяване на продажбите ще започне още през тази година, заяви Йохан ван Зил, президент на Toyota Motor Europe, в Женева, където през тази седмица започва автомобилният салон.

„Вече няма да разработваме нова дизелова технология за моторни превозни средства, в бъдеще ще се концентрираме над хибридите“, добави той, цитиран от AFP, пише Investor.bg.

През миналата година почти 15% от продаваните в Европа коли от марката са били с дизелов двигател, докато през 2012 са били 30 на сто. Оттогава продажбите на хибридните модели на японците са започнали да растат с бързи темпове. 

С решението си японският производител реагира на дизеловата афера, която през 2015 бе започната от германския Volkswagen. Оттогава дизеловата технология се сблъсква с все по-силна критика – също и заради вредните емисии на азотен оксид. Това е сериозен удар по автомобилната индустрия, която прекара години наред, фокусирайки се върху разработването на дизелови двигатели, за да намали емисиите на въглероден диоксид.

Toyota от своя страна се смята за основен бенефициент от дизеловия скандал. Третият по продажби в глобален план концерн увеличи продажбите си в Европа през миналата година с 14%, докато автомобилният пазар като цяло нарасна с далеч по-скромните 3,4%.

Хибридите имат значителен дял за успеха: през 2017 Toyota увеличи продажбите на тези коли с 45% в Европа.

Междувременно редица големи градове, включително Париж, обявиха плановете си да забранят коли с дизелови двигатели, а през миналия месец Върховният германски административен съд проправи пътя на градовете в страната да забраняват движението по улиците на поне по-стари дизелови автомобили, за да подобрят качеството на въздуха.