Бюджет 2018 е лош ремикс на Бюджет 2017

Георги Вулджев в Boom & Bust, 29.10.2017

21:51 | 29 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Георги Вулджев, икономист, ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Вулджев, икономист, ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектобюджет 2018 е по-лош ремикс на Бюджет 2017, който сам по себе си беше доста лош. Така че, бюджета за 2018 е направо трагичен, според мен. Това каза икономистът Георги Вулджев, Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП), в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. "С този бюджет правим още от същото нещо с надеждата резултатът да бъде различен".

"Отново се повишават много публичните разходи. Този път има и още по-голямо увеличение в данъците. Става въпрос основно за осигурителните вноски. Повишава се осигурителната вноска към фонд Пенсии с 1 процентен пункт. Вдигат се и минималните осигурителни прагове, заради което имаше големи дрязги между работодатели и синдикати".

Въпреки всички тези повишения и въпреки факта, че тази година ще завършим с излишък по националния бюджет, който дори е по-висок от миналогодишния, се залага отново дефицит за 2018 година, подчерта гостът. "Това се прави без реална аргументация. Залага се дефицит, който ще бъде причинен основно от разходи за персонал. Дори не става въпрос за инвестиции". 

"Бюджетът е много социален. Паралелно със заплатите се вдигат и пенсии. Проблемът е, че покачването на заплатите се прави в сфери, които имат нужда от структурна реформа, където разходите не са оптимизирани и потъват". 

Има ли извинение за това правителството да не балансира бюджета в период на икономически подем?