Блокчейн технологията – крайъгълният камък за финансовата индустрия

Асим Сойсел, ескперт на Fujitsu в областта на криптовалутите и блокчейн технологиите, Invest/Or, 18.06.2017

21:30 | 18 юни 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Блокчейн технологията може да бъде използвана по два различни начина. Единият е приложението в криптовалутите, а другият – като платформа за т.нар. умни договори. Или и за двете едновременно. Ако погледнем развитията около биткойна от последните няколко седмици, ще видим, че той отбеляза някои много сериозни ръстове. Блокчейнът е технология, която се развива много бързо и ще даде сериозни отражения върху цялата финансова индустрия. А и за много други индустриални сектори.

Това коментира в интервю пред Велко Каменов за предаването Invest/Or експертът на Fujitsu в областта на криптовалутите и блокчейн технологиите Асим Сойсел.

„Основното нещо, когато си говорим за решения, базирани на блокчейн технологията, е това, че не се нуждаете от посредник. Ако например искате да преведете пари между точка А и точка Б, имате нужда от банка, която да ви даде сигурност, че парите наистина ще достигнат целта си. С блокчейн технологията нямате нужда от тази трета страна. Могат да се правят транзакции без необходимост от подобен посредник. Това е смисълът и основното приложение на платформите, базирани на блокчейн технологиите“, каза Сойсел.

„Мисля, че технологията, която стои зад блокчейна, ще промени индустрията най-много. Няма значение дали използвате биткойн, етер или монеро. Въпросът е, че финансовата индустрия ще бъде преобърната именно от това, че посредниците, третите страни, ще станат излишни. Както Бил Гейтс беше казал през 1995 - „банкирането е необходимо, но банките не са". И беше прав“, допълни още той.

Вижте цялото интервю: