Какво да очакваме от новата стратегия за развитие на науката в България

Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, Invest/Or, 16.04.2017

09:00 | 17 април 2017
Обновен: 13:57 | 17 април 2017
Автор: Investor.bg
Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е с много нисък процент на публично финансиране на науката. Тройното увеличение на държавното финансиране на науката в страната не е нещо ново, по-важно е как ще бъдат използвани средствата. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването Invest/Or  с Радина Колева.

В края на март беше представена нова Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030, която предвижда троен ръст на публичното финансиране на науката до 0,7% от БВП през 2022, а през 2025 делът да достигне 1%.

„Има една здравословна пропорция 1:2 на публичното към частното финансиране в науката. Докато преди 10 години винаги проблемът е бил, че няма частно финансиране в научните изследвания и развитие, всъщност през последните 2-3 години частното финансиране изпревари значително тази пропорция. Причината не е само това, че то нарасна, но и че нямаше никакво увеличение, дори имаше намаление в публичното финансиране“, обясни проф. Денков.

„Защо това е проблем? Защото частното финансиране на научните изследвания се прави там, където отделните фирми могат да вземат конкретните резултати за конкурентна продукция. Това е чудесно, но има и други функции на научните изследвания като например подготовката на специалистите за нуждите на икономиката, администрацията и управлението. Ако държавата не отделя средства за подготовката на тези специалисти, те изчезват“, допълни министърът. 

Така ръстът на публичното финансиране би могъл да даде импулс за ръст и в частното, като по думите на проф. Денков логиката е следната: „Публичното финансиране отива най-вече в публичните висши училища и научни организации. Там се създават лаборатории, които са общодостъпни и където работят най-добрите учени в страната. Бизнесът може да отиде в съответната лаборатория и може да използва най-добрите специалисти“.

Вижте повече във видеото: