Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тихомир Тошев: Не може да се чака спад в цените на имотите, кредитирането расте

Тихомир Тошев, управител на "Кредит център", Клуб Investor, 05.09.20

21:02 | 5 септември 2020
Обновен: 21:40 | 5 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Колкото и странно да звучи, кризата с Covid-19 почти не се отрази на пазара на кредитиране. След въвеждане на извънредното положение на 13 март, през първия месец почти изцяло спря интересът към кредитиране. Но още след средата на април имаше раздвижване, и тези хора, които бяха планирали тази година да изтеглят ипотечен кредит и да закупят собствен дом, се върнаха на пазара. Това каза Тихомир Тошев, кредитен консултант и управител на "Кредит център" в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

"След като започна интересът да се увеличава през май и юни, август беше изключително активен с около 15% ръст спрямо миналата година. Като цяло, ако гледаме ръста от началото на годината спрямо миналата година, пазарът продължава да расте. Това показва, че дори да има отражение на Covid кризата върху ипотечния и кредитния пазар, то е малко". 

Той посочи, че при потребителското кредитиране нарастването е по-малко - с около 8%. 

Според Тошев не може да се очаква спад в цените на имотите. 

"Спад на цените на имотите в големите градове няма. Пазарът е активен в четирите най-големи града - София, Варна, Пловдив, Бургас, следвaни от останалите градове в топ 10 в България". 

Тошев обясни, че рестрикциите на банките за периода на извънредното положение и във връзка с Covid-19 са били много малки и почти всички банки още през юни месец са ги махнахали. 

"От друга страна, лихвите останаха ниски. Имаше очаквания, че ще тръгнат нагоре, но напротив, задържаха се около 2,7% - 3,1% при ипотечното кредитиране и 5% - 6,5% при потребителското кредитиране". 

Кредитният консултант отбеляза, че ниските лихви и бързото връщане на желанието на хората да се сдобият с дом е причината пазарът на кредитиране да расте. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.