Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Идеята да се правят сливания на разузнавателните служби в България е много погрешна

Проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в "Светът е бизнес", 11.07.2023

22:00 | 23 септември 2023
Обновен: 13:44 | 1 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

Идеята да се правят сливания на разузнавателните служби в България е много погрешна, която лишава държавата от допълнителни източници на информация, които са в конкуренция помежду си за анализ на една и съща среда. Срещата на Путин с Ким Чен Ун, посещенията на високопоставени руски военни в Иран, изтеглянето на руски военни сили от финландската и норвежката граница показват, че Русия се намира в тежка ситуация. Това каза проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Навсякъде по света практиката е друга - да има силни, но повече разузнавателни служби. Например в САЩ има 18 разузнавателни служби. В армията има четири независими разузнавателни служби и те не се подчиняват йерархично една на друга. Целта при така разклоненото разузнавателно дърво на САЩ е те да се насърчават с всички възможни средства да дават независима една от друга експертиза. Всички тези разузнавателни служби докладват на съвета за сигурност, в който има над 200 души крупни специалисти".

По същество дискусията за разузнавателната сигурност в България е погрешно поставена, заяви проф. Кънчев. "Каква е структурата на системата за национална сигурност? Съгласно всички теоретици от Клаузевиц насам, най-отгоре стои политическото ниво. То детерминира останалите нива. На това ниво се прави едно ключово нещо - пише се стратегията за национална сигурност. Когато се напише стратегията, когато се поставят целите, приоритетите и задачите, които преследва националната стратегия, на базата на този документ се пише военна доктрина, която казва как тези цели, задачи и приоритети ще бъдат изпълнени със средствата на въоръжените сили. След тази доктрина се пишат доктрини на отделните въоръжени сили". 

"В нашата стратегия за национална сигурност, в която първия раздел винаги е оценка на стратегическата среда и на средата за сигурност е от 2018 година. Следователно задачите, които са поставени пред разузнавателната общност и цялата система за национална сигурност, отразяват средата от 2018 година". 

Ако имаш съмнения, че разузнавателните служби са инфилтрирани, реформа се прави по много лесен начин - поставяш големи, силни задачи на ръководителя на службата", категоричен бе Румен Кънчев. "Например, да се поискат от разузнавателните служби да разработят два сценария за развитието на конфликта в Черно море със срок за изпълнение два, три, четири месеца. Винаги развитието на един доклад завършва не с десет или пет, а с два сценария, за да може да се види до колко успешно е анализирала съответната разузнавателна служба процесите, които изследва". 

"Това е механизмът, който трябва да бъде задействан - оценка на средата на сигурността и поставяне на задачи на службите и според изпълнението на тези задачи ще се види колко струват тези служби". 

Ситуацията около Русия набира някаква тенденция, при която тя започва да се обръща за помощ към страни, които не би следвало една втора световна военна сила да търси, допълни професорът. 

"Предислоцирането по границите с Норвегия и Финландия показва две неща. Първо, че приказките, че НАТО щял да нападне Русия са абсолютно пропаганден ход. Русия не вярва в това. Виждаме, че облаците се сгъстяват около т.нар "руска специална операция" или войната в Украйна. Тя започва да страда, както от липса на жива сила и войски, които се снемат от ключови направления, така и от гледна точка на дронове и противовъздушна отбрана. През последната седмица и предишната се вижда, че вече на бойното поле са изкарани и системите "Искандер". 

"Искандер" е много модерна система - най-добрата, с която Русия разполага. Тя е изключително точна система и всички мислехме, че ще бъде включена само в краен случай, защото тя е и строго секретна и не би трябвало да я рискуват лесно да попадне в плен, изтъкна Кънчев. "Но вече и "Искандер"-ите са на бойното поле и вече Русия започва да прибягва и до техните услуги". 

Капацитетът за годишно производство на "Искандер" в Русия се оценява на 40-50 броя такива системи. Това са оперативно-тактически машини с обсег до 500 км. Тяхна особеност е, че те са изключително точни системи - това е най-добрата руска система, каза още събеседникът. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.