Китай оказва натиск върху компании да въведат дигиталния юан преди Олимпиадата

Дигиталният юан емитиран от централната банка предизвика опасения за сигурността в САЩ

16:52 | 20 октомври 2021
Обновен: 16:53 | 20 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските власти са наредили на McDonald’s да разшири системата за плащане с дигитален юан в своите заведения в цялата страна преди Зимната олимпиада в Пекин, предава Financial Times.

Трима източници на изданието разказват, че правителството е поискало от американските компании да инсталират устройства, за да могат клиентите да плащат за своите продукти с дигитален юан преди откриването на форума през февруари. Дигиталният юан е законно платежно средство издавано от Китайската централна банка, която позволява на хората да правят цифрови плащания през мобилно приложение.

От Китайската народна банка казват, че цифровата валута ще съществува паралелно с парите в брой. Десетки други страни обмислят да въведат дигитални валути на централните банки. Като част от пилотен проект, McDonald’s дава възможност на своите клиенти да плащат с портфейли с цифров юан в 270 свои заведения в Шанхай. Но китайското правителство иска веригата за бързо хранене да разшири системата в повече свои заведения в Китай. McDonald’s не отговори на въпрос дали е подложена на натиск.

„Проектът в Шанхай е пилотен за нас и ще използваме опита от реакцията на клиентите, “ заявиха от компанията. Източник на Financial Times предава, че Visa, един от генералните спонсори на олимпийските игри и Nike, която подкрепя отбора на американците също са подложени на натиск. Представители на Visa и Nike отказаха коментар по темата. Даръл Дъфи, един от ръководителите на проекта за дигитален юан, ръководен от института Хувър към университет Станфорд казва, че Китай няма да успее да разгърне мрежата на плащания с валутата заради пандемията. Той твърди, че никой не се отнася по различен начин с американските компании, а целта е електронната валута да стане широко разпространена.

„Винаги съм предполагал, че големите американски корпорации ще бъдат подложени на натиск да застанат зад цифровия юан, защото това ще се отнася за повечето големи търговци на дребно и американските няма да бъдат изключение,“ казва Дъфи. Но участието на емблематични американски марки ще помогне на Китай да използва игрите, за да подпомогне кампанията си за дигиталния юан.

„Зимните Олимпийски игри в Пекин ще бъдат едно от тестовите полета за дигиталния юан и предполагам, че правителството ще иска всякакви местни и чуждестранни компании за търговия на дребно да се включат,“ казва Бао Линхао от консултантската агенция Trivium.

Източник близък до китайските финансови регулатори отрече, че Пекин подлага американските компании на натиск и заяви, че държавните банки са имали задачата да разпространят системата за плащане сред търговците. Той каза и че Bank of China, един от спонсорите на Олимпиадата в Пекин се опитва да привлече компаниите, които ще имат присъствие в зоната на форума да се включат в инициативата на властите, но се опасява, че някои от тях ще откажат.

Някои американски критици казват, че Вашингтон трябва да отделя повече внимание на последиците за сигурността от въвеждане на такава валута, която ще разреши на Пекин достъп до данни за финансови трансакции, които ще увеличат способностите на властите да следят хората.

„Въпреки че китайският цифров юан е нова технология, тя използва същия познат сценарии, при който Китайската комунистическа партия използва търговска интеграция, за да се отдели от международната система,“ казва Майкъл Маккол – един от водещите републиканци в Комисията по външна политика към Камарата на представителите. „За съжаление, компаниите, които позволиха това се фокусират върху печалбата си за следващото тримесечие, вместо глобалните правила за следващите 25 години.“

Ерик Сейърс от Американския предприемачески институт казва, че Пекин ще получи „мощен нов инструмент“, с който да подлага на натиск глобалните компании, ако всички възприемат цифровия юан. „Администрацията, Конгресът и общността на мозъчните тръстове трябва да проучат тази тема и множеството ѝ последици сега, а не след няколко години когато вероятно проблемите ще се увеличат,“ казва той.

Китайската централна банка казва, че системата ще поддържа „контролирана анонимност“, с която защитава данните на потребителите, но американските експерти по сигурността не вярват на тези твърдения.

Яя Фенуси, бивш анализатор от ЦРУ казва, че цифровият юан може да позволи на китайските власти да вредят върху чуждестранните компании. Тя припомня опитите на правителството от по-рано тази година да накаже H&M и Nike заради техни изказвания за принудителния труд и предупреждава, че регулаторите може да забранят на потребители да използват дигиталния юан в магазини на чужди компании, които не се съобразяват с изискванията на Пекин.

„Така позволявате на Китайската комунистическа партия да затегне хватката си. Американските и други чуждестранни дружества би трябвало да се тревожат от това,“ Казва Фенуси.