Facebook е прикривала данни за вредното влияние на Instragram върху младите

Служител на компанията е помогнал за разследването на Wall Street Journal

21:18 | 15 септември 2021
Обновен: 13:26 | 17 септември 2021
Автор: Антон Груев
Facebook е прикривала данни за вредното влияние на Instragram върху младите

Facebook Inc. отново ще се сблъска с яростта на Вашингтон, след като доклад показа, че е наясно, но прикрива информацията, че нейната платформа Instagram може да представлява риск за тийнейджърите.

Докладът на Wall Street Journal, който се позовава на вътрешно разследване на Facebook, дават нов тласък на политиците, които се ангажираха да държат социални мрежи отговорни за въздействието им върху психичното здраве, обществения диалог и демокрацията. И въпреки че в миналото изблиците на възмущение по въпроси като скандала с поверителността на Cambridge Analytica не разклатиха бизнес модела или рентабилността на Facebook, сегашните разкрития може да върнат главния изпълнителен директор Марк Закърбърг и други ръководители на компанията да свидетелстват пред Конгреса за разкритията.

Марк Закърбърг говори на практика по време на изслушването на подкомитетите на Енергийната и търговска комисия през март.

Американските сенатори Ричард Блументал, демократ от Кънектикът, и Марша Блекбърн, републиканец от Тенеси, председател и член на подкомисията по защита на потребителите в Сената, заявиха, че са контактували с разобличител от Facebook и „ще използват всеки ресурс с който разполагат, за да проучат какво са знаели във Facebook и кога."

Сенаторите заявиха във вторник, че планират да потърсят допълнителни документи и да говорят със свидетели като част от разследването. Търговската комисия към Сената има правомощието да издава призовки за протоколи и свидетелски показания.

„Ясно е, че Facebook не е в състояние да държи себе си под отговорност“, заявиха сенаторите. „Разследването на Wall Street Journal разкрива, че ръководството на Facebook е фокусирано върху растеж на всяка цена и счита печалбата за по-важна от здравето и живота на децата и тийнейджърите.“

Това е често срещано оплакване от политиците и от двете партии. През март Кати Макморис Роджърс, един от високопоставените членове от Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите, започна изслушването на Закърбърг и други технически ръководители, като заяви, че техните платформи са нейният „най-голям страх като родител“ - изказване, която тя повтори и във вторник.
Сенаторът Ед Марки, демократ от Масачузетс, също каза, че ще „изисква отговори“ относно доклада на Journal.


Когато беше помолен за коментар относно изявлението на Блументал и Блекбърн, говорител на Facebook спомена по-ранна публикация в блога на Карина Нютон, ръководител на публичната политика на Instagram, за това какво откриха вътрешни и външни изследвания относно влиянието на социалните мрежи върху младите хора.
„Въпросът за много хора е дали социалните мрежи са добри или лоши за хората“, пише Нютон. „Проучванията по този въпрос не дават еднозначен отговор; може да бъде и двете. В Instagram разглеждаме ползите и рисковете от това, което правим. "

Mатериалът на Wall Street Journal се фокусира върху рисковете за психичното здраве, като тревожност и депресия за млади хора, особено момичета, които използват приложението за споделяне на снимки Instagram. Статията се позовава на писмо, което Блументал и Блекбърн изпратиха до Facebook миналия месец, като поискаха повече информация за това как вътрешното изследване на компанията влияе върху продуктите, предназначени за деца и тийнейджъри.

Но отговорът на Facebook на сенаторите не включва проучването на компанията, описано подробно в статията.
„Когато получиха възможност да ни пояснят информацията, която имат за въздействието на Instagram върху младите потребители, Facebook предостави уклончиви отговори, които бяха подвеждащи и прикриха ясни доказателства за значителна вреда“, казаха сенаторите.