Кадрите на земеделските училища са силно търсени извън България

Тодор Тодоров, директор на ПГ по земеделие "Христо Ботев", гр. Ямбол, в „Смарт час“, 31.01.2021 г.

20:34 | 31 май 2021
Обновен: 20:39 | 31 май 2021
Автор: Даниел Николов

Има много голяма заинтересованост сред учениците към земеделието. Това каза инж. Тодор Тодоров, директор на ПГ по земеделие "Христо Ботев", гр. Ямбол в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

В гимназията се обучават 250 ученици, като има и 79 ученици в задочна форма, и 15 ученици в самостоятелна форма на обучение.

„Нашите кадри са търсени навсякъде извън България. Ние имаме възможността да изведем учениците да видят как се развива земеделието в страни от Европейския съюз. Навсякъде хората са приятно изненадани от възможностите на нашите ученици и много от тях са получавали официални покани, след като завършат образованието си да отидат да работят там“, каза Тодоров.

Технологиите и дигитализацията значително помагат да се промени селското стопанство, като вече не се изискват дълги години практика за постигането на добри резултатите, смята Тодоров. Добър пример е употребата на GPS системи за образуването на редове за засаждане. „Навсякъде в земеделието се използват съвременни техники и технологии и се използва все по-малко физически труд, защото работната ръка в България вече не е достатъчна“, допълни той.

Училището се стреми да осигурява условия за обучение, подобни на тези в неговите партньорски организации в агробизнеса. „Държавата ни дава възможност да кандидатстваме за национални програми, защото средствата от бюджетите на училищата не стигат за подобряване на материално-техническата база“, заяви Тодоров и допълни, че с такива средства са успели да модернизират сградата на гимназията и да закупят модерен трактор и зърно-комбайн втора употреба за образователни цели.

Тодоров коментира, че училището поддържа добра връзка с бизнеса, за да може да произвежда нужните добре подготвени кадри. Учениците често посещават и се запознават с работата на земеделски производители. „Опитваме се да променим мнението, насадено от нашите баби и дядовци, че селскостопанският труд е унизителен, тежък, че се работи от сутрин до вечер. Това е отживелица“, каза той.

Агробизнесът се нуждае от специалисти в трайните насаждения, техническите и зърнено-житните култури, смята Тодоров.

Според него всеки, завършил училището, може веднага да се регистрира като земеделски производител и сравнително лесно да започне да развива свое стопанство, стига да знае към кой отрасъл да се насочи.

Гимназията беше домакин на Националното състезание „Млад фермер“, в което взеха участие 20 ученически отбора от цялата страна, обучаващи се в сферата на селското стопанство.

„Един млад фермер трябва да покаже умения в различните операции в земеделието“, смята Тодоров. 

Самото състезание се състои от три модула. Единият е растениевъдство, където участниците разпознават и сортират различни семена, а след това имат като практическо занимание филизене на лози. Вторият модул е животновъдство и включва разпознаване на фуражи и показване на практически знания в млекодобива. Третият е механизация – тест за безопасност на движението и майсторско управление на трактор.