Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Къде се срещат земеделието и новите технологии?

Светлана Боянова, председател на AgroHub.bg, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 19.03.2021

20:01 | 19 март 2021
Обновен: 20:11 | 19 март 2021
Автор: Николета Рилска

Идеята на цифровите иновационни хъбове е се повиши конкурентоспособността на съответния бизнес. Чрез цифровите технологии всеки един бизнес да може да се справи с новите предизвикателства, свързани със зеления преход. Това заяви Светлана Боянова, председател на AgroHub.bg, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

“До момента нямаше връзка между технологичните фирми и земеделието у нас”, коментира Боянова.

Тя посочи, че ключова услуга за всеки хъб е прединвестиционното тестване. При него хъбът сключва договор с бизнеса за услугата, която ще бъде тествана, а в случай, че дадената компания реши да си закупи решението, цената му се договаря на пазарен принцип с производителя, стана ясно от разговора. 

“Тази екосистема ще позволи на земеделски стопани да видят няколко технологии как действат на едно и също място”.

Гостът разказа още, че хъбът ще помага на земедлците у нас с достъпа до финансиране, включително по мярката „Инвестиции в дигитализация на земеделски стопанства“, предвидена в  в ОСП 2023 - 2027 г.

“Идеята е да се подкрепят земеделските стопани със съвет относно технологията и софтуера, които искат да си купят, защото това ще е възможност за финансиране”.

Боянова изтъкна още, че опции за финансиране има и по “Хоризонт Европа” и по множество акселераторски програми, които не са български.

Според госта нивото на цифровизация в земеделския сектор в Европейския съюз изостава в сравнение с това в САЩ.

По отношение на пандемията Бонова отбеляза, че тя не е създала нови проблеми, просто е изострила вниманието на всички и наяве са се показали вече налични такива, включително по отношение на работната ръка и веригата на доставки.

“Във всеки един компонент цифровите технологии могат да помогнат. Не могат да заместят обаче решенията от съответния, отговорен за бизнеса си, човек”, заяви гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.