Макрон ще прокара пенсионната реформа без вот в парламента

Това предизвика опозицията да поиска вот на недоверие

16:05 | 1 март 2020
Обновен: 16:07 | 1 март 2020
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Решението на френския президент Еманюел Макрон да прокара пенсионната реформа без гласуване в долната камара на парламента предизвика широко недоволство сред опозиционните депутати. Те призовават за провеждането на вот на недоверие, за да се свали правителството, съобщава Bloomberg.  

Решението да се използва конституционна маневра, за да се заобиколи долната камара, може да края на двуседмичните дебати, които според депутатите от правителството са били помрачени заради действията от страна на опозицията за забавяне на процесите.

Това означава, че може да бъде приета временна версия на закона преди общинските избори в средата на март, които се очаква да бъдат сериозно изпитание за 3-годишната партия на Макрон LREM.

„Те не пожелаха да се вслушат в синдикатите, нито в бизнес организациите, но няма да могат да се направят на глухи и пред избирателите“, коментира Оливър Фаур, председател на Социалистическата партия, която е в опозиция.

Предложението за въвеждането на пенсионна реформа доведе до масови протести и стачки от страна на транспортния сектор, но от началото на тази година не е имало мащабни демонстрации.

Решението да се използва конституционна разпоредба, за да се прекрати продължаването на дебата, означава, че проектозаконът ще отиде директно в Сената. Там опозиционните партии няма да имат достатъчно подкрепа да гласуват против.

Реформата на правителството предвижда да стимулира френските граждани да работят след минималната пенсионна възраст от 62 години.