Трябва ли САЩ да взаимстват от китайската индустриална политика?

Много икономисти считаха този тип политика за неефективна, но сега ситуацията се променя

12:15 | 17 ноември 2019
Обновен: 12:19 | 17 ноември 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Китай критикува първата фаза от търговската сделка на американския президент Доналд Тръмп, защото е с фокус върху покачването на износа на САЩ, а игнорира субсидиите на Пекин за определени индустрии. Вместо да се стремят да принудят Китай да се откаже от политиките, които подкрепят икономиката ѝ, САЩ трябва да взаимстват от тях, пише Габриел Уилдау в свой анализ за Bloomberg.

„Тръмп не е обяснил как сделката му ще разреши проблема с китайските субсидии, които бяха в основата на започването на търговската война“, предупреждават експерти от базирания във Вашингтон институт Peterson.

Досега голяма част от икономистите и политиците определяха този тип индустриална политика, която е форма на държавна намеса на свободния пазар, като неефективна и безполезна. Други аргументи бяха, че правителствените бюрократи не могат да избират кои компании или индустриални сектори да са облагодетелствани или че подобен процес на разпределяне на държавни пари може да създаде условия за корупция.

Ако тази гледна точка е вярна, САЩ не трябва да се страхуват от китайската индустриална политика. Нека Пекин да изразходва държавни ресурси, а Вашингтон да се придържа към принципите на свободния пазар с надеждата, че това ще подкрепя икономическия растеж в дългосрочен план.

Към момента няколко анализа показват, че търговските практики на Китай гарантират ефективността на индустриалните политики. А редица икономисти считат, че подобен подход може да бъде успешен в позиционирането до водещо място на определени индустрии.

Индустриалните политики може да се разделят в две категории. Една от тях е традиционна за индустрии като стоманената, когато правителствената подкрепа води до засилено производство без много иновации. Но заради настоящата търговска война САЩ имат възражения относно втората категория субсидии, чиято е цел е развитието и откритието на нови технологии.

Свят, в който двете най-големи икономики инвестират много средства в открития и проучвания, изглежда като антиутопия. Но резултатът може да бъде много бърза производителност в Китай и САЩ. А ползите от субсидиите ще се усетят от крайните потребители по целия свят.