Азербайджан повиши лихвите за втори път в рамките на месец

Централната банка цели да обуздае разпродажбите на местна валута, които продължават да изяждат резервите

17:23 | 5 март 2016
Автор: Александра Попова
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Централната банка на Азербайджан повиши основния си лихвен процент за втори път в рамките на по-малко от месец, за да обуздае разпродажбите на местна валута, които продължават да изяждат резервите, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Лихвата бе покачена до 7% от 5% в петък. Нивото й е най-високото от 2008 г. Решението „ще гарантира устойчива макроикономическа стабилност“ и ще привлече спестявания в манати, гласи официалното становище на финансовата институция.

Освен това беше повишена и горната граница на коридора до 17% от 10%, докато долният лимит бе оставен на ниво от 2%.

След като по-ниските цени на петрола разклатиха икономиката на третия най-голям износител на петрол сред бившите съветски републики, през 2015 г. Централната банка на Азербайджан изразходва повече от половината от международните си резерви, за да подкрепя валутата, преди да премине към режим на плаващ валутен курс през декември. 

Покачването на лихвата през февруари, което бе първото за страната от близо пет години, не направи много за възстановяването на доверието, тъй като манатът поевтинява още спрямо американския долар. Азербайджанските пари бяха най-зле представящите се спрямо щатските пари през 2015 г., поевтинявайки с 50%. От началото на годината манатът губи още 3% от стойността си.

Случващото се доведе до отлив на депозити в манати, което увеличи допълнително натиска върху банките и валутния пазар. В Азербайджан делът на депозитите в долари нарасна до 75%, сочат данни на Fitch Ratings.

Властите в Баку затварят всяка седма банка от кризата насам, бързайки да консолидират финансовата индустрия и да се справят с банките, които не изпълняват капиталовите изисквания.

Във вторник президентът Илхам Алиев подписа указ, който застрахова напълно всички депозити в манати, които носят 12% годишна лихва. Само доларовите депозити, даващи 3% възвръщаемост или по-малко на година, ще бъдат гарантирани.

Поредното увеличение на основната лихва означава, че от началото на годината цената на финансирането със заемни средства нарасна повече от два пъти. Преди февруари Азербайджан държа лихвите без промяна, след като през юли 2015 г. свали лихвата до 3 на сто в опитите да диверсифицира икономиката, намалявайки зависимостта й от петрола и природния газ.

Поевтиняването на маната доведе до ръст на инфлацията, като Standard & Poor очаква тя да скочи до 15% през 2016 г. спрямо средните 2% в периода 2012-2015 г.