Ще стимулират ли инфлацията отрицателните лихви в Япония?

Коментар на зам.-главния секретар на ОИСР Ринтаро Тамаки

12:23 | 22 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ринтаро Тамаки, зам.-главен секретар на ОИСР, коментира отрицателните лихви в Япония, влиянието им върху икономиката и перспективите пред страната. Той разговаря със Стивън Енгъл в предаването „Trending Business” по Bloomberg TV.

 

Въпросът ми е свързан с отрицателните лихви в Япония. Тя последваха примера на ЕЦБ и останалата четвърт централни банки в света, които в момента имат отрицателни лихви. Това ще влоши ли или ще подпомогне японската икономика?

Благодаря Ви за поканата! Вие задавате въпроса за отрицателните лихвени проценти, разбира се, от гледна точка на един иновативен инструмент на парична политика, който е въведен от дълго време. В контекста на ситуацията в Япония все още не сме видели конкретни резултати вследствие на въвеждането на тази нова политика. Ще отнеме време.

Може би ще е нужно известно време, за да видим резултати, но колко далеч ще стигне г-н Курода в опит да постигне целите си?

Питайте него. Познавам го, като политически лидер, той е много последователен и отговорен човек.

Смятате ли, че тази политика ще стимулира инфлацията? До какво мислите ще доведе в крайна сметка? Очевидно японските власти искат да насърчат банковото кредитиране, но домакинствата не са склонни да заемат кредити.

Курода въведе количествени облекчения и отрицателни лихвени проценти. Този ход се очаква да промени нагласите на домакинствата и бизнеса. Домакинства все още се чувстват несигурни за своето бъдеще. Те живеят в условия на съкращаване на работна сила, обезценена валута и слаб икономически растеж. Миналата седмица ОИСР публикува доклад, според който японската икономика се очаква да нарасне с 0,8% през 2016. Трябва да създадем доверие в домакинствата и частния сектор. Първо, ние трябва да преминем през строга фискална консолидация, а след това трябва да стимулираме ръста на японската икономика. Към този момент прогнозите показват разширяване от 0-0,5%. Така че трябва да опитаме да приложим всички политически инструменти, за да повишим икономическия растеж.

Защо смятате, че домакинствата в Япония нямат доверие? Ако тези мерки се очаква да дадат търсените резултати, ипотечните кредити би трябвало да са по-изгодни. А Вие казвате, че хората все още не искат да се разделят със спестяванията си.

Те се притесняват за бъдещето си. Не се чувстват сигурни за бъдещите поколения – притесняват се за синовете, дъщерите и внуците си. Наблюдаваме тази липса на доверие сред обществото.