Лошите кредити в Китай достигнаха рекордно високо ниво

Коментар на Крис Лагнер, Bloomberg

12:50 | 18 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Крис Лагнер от Bloomberg коментира нарастващите дългови проблеми в Китай. Той разговаря с Хайди Лун в предаването First Up по Bloomberg TV

 

Kрис, какво е нивото на лошите кредити в китайските банки извън това, което може да видим в техните баланси? Какви прилики откриваме с нивото на високорисковите ипотечни кредити в САЩ?

Ако оставим банковите баланси настрана, можем да разчитаме единствено на догадки. Сумата от нередовните кредити и необслужваните заеми (разбирайте кредити с просрочие над 90 дни) достигна $645 млрд. Когато ситуацията с високорисковите ипотечни кредити през 2006 се превърна в проблемна, общият размер на тези заеми възлизаше на $600 млрд. Технически нивото на проблемните кредити в балансите на китайските банки вече достигна нивото на високорисковите ипотечни кредити в САЩ точно преди кризата.

Добре, това е лоша новина. Какво правят властите, за да се справят с проблема? Какъв е рискът за икономика като цяло?

За съжаление изглежда, че властите гледат на проблема по следния начин: Ако имаме толкова много лоши кредити, трябва да намерим начин банките да продължат да кредитират вместо единствено да се съсредоточат върху справянето с необслужваните заеми. След анонсирането на новината за наличието на толкова много лоши кредити, достигащи рекордно високо ниво, властите намалиха степента на покритие. С други думи това означава каква част от активите на банките трябва да са редовно обслужвани кредити така, че да послужат за обезпечение на необслужваните такива. Минималната степен на покритие е 150%, така че имаме покритие от 1,5 пъти. Официалните лица казват: „Знаете ли какво, ние можем да ревизираме и намалим степента на покритие, за да позволим на банките да генерират още лоши кредити вместо по-малко такива. Или вместо да се справят с лошите кредити, те ги насърчават да заемат повече. Това решение изглежда леко противоречиво, Хайди.