Ремеди: Преобладава безпокойство на петролния пазар

Коментар на проф. Мохамед Ремеди, King Fahd University of Petroleum

16:47 | 17 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анна Едуардс, Bloomberg:

Смятате ли, че последните събития, които видяхме, доведоха до поскъпването на петрола?

Мохамед Ремеди, King Fahd University of Petroleum:

Мисля, че неспокойството на пазарите е оправдано на фона на очакванията за понижаването на добива на петрол. Според мен те отчитат един много важен фактор, а именно, че Саудитска Арабия и Русия израждат доверие, което реално липсваше до този момент между тях. Фактът, че излизат и казват „Ние ще замразим добива на петрол.“ Това е достатъчно, за да бъде ограничено предлагането на пазара на допълнително количество петрол. Кувейт подкрепиха това. Мисля, че Обединените арабски емирства също ще се присъединят. Всички държави, които добиваха петрол през последните няколко месеца от срещата през ноември миналата година, са готови да си сътрудничат. Така че замразяването ще бъде значително, тъй като, изграждането на доверие между тези страни, ще даде основа да бъдат предприети последващи стъпки. Можем да ги дискутираме.

Манъс Крани, Bloomberg:

Коментирахме това тази сутрин. Подобряването на отношенията и израждането на доверие между тях. Разбира се, това означава да имаме предвид и завръщането на Иран на петролния пазар. Моят въпрос към Вас е трябва ли да се стигне отново до сделка като тази от 1998-1999, когато Мексико, Швеция и останалите страни се договориха да понижат значително производство. С колко трябва да бъде намален добива на петрола, за да видим това ребалансиране на пазара?

Мохамед Ремеди, King Fahd University of Petroleum:

Според мен намаляването на добива на петрол трябва да се осъществи на етапи. Това трябва да се случи технически на отделни цикли. От Русия вече казаха, че към момента не може да се случи. Вероятно може да се очаква през март или април. Саудитска Арабия трябва също да премине през този цикъл. Ключов момент за стартирането на този процес бе присъединяването на Ирак. Преди няколко седмици казаха: ние искаме да намалим добива. Мисля, че това е сигнал. Петролът поскъпна след изявлението, че Ирак иска да намали добива. Подобен сценарий видяхме и след изявлението на петролния министър на Венецуела преди Мексико да се присъедини. Всички започнаха да се включват в преговорите заради финансовите измерения на въпроса. В тези страни съществуват вътрешни проблеми, които ги карат да участват в преговорите сега. В този контекст със замразяването на добива и изграждането на взаимно доверие, ние можем да преминем към производство чрез реалното му поддържане. Връщайки се към Вашия въпрос с колко трябва да бъде намалено, предполагам, че през следващите 3-4 месеца ще преминем през всички тези комбинации, при които се очаква да видим съкращение от 900 хил. - 1 млн. барела.