Thyssenkrupp оповести загуба за първото тримесечие

Индустрията се опитва да устои на ниските цени, подкопани от силния китайски износ

15:18 | 12 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg
Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Най-големият германски производител на стомана Thyssenkrupp AG излиза на загуба през първото си фискално тримесечие, след като индустрията се опитва да устои на спада на цените, подкопани от силния китайски износ, съобщава Investor.bg.

Загубата възлиза на 23 млн. евро спрямо нетна печалба от 50 млн. евро, спечелена в периода септември-декември 2014 Изгладената печалба преди лихви и данъци намалява с 26% до 234 млн. евро, с което се разминава със средната прогноза на 11 анкетирани от Bloomberg анализатори за 239,6 млн. евро.

Компанията запазва целта за годишната си печалба от 1,6 млрд. до 1,9 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор Хайнрих Хайзингер, който пое поста през 2011, след като компанията бе разклатена от корупционен скандал и не успя да се разшири в Южна и Северна Америка, се опитва да превърне производителя на стомана в по-диверсифицирана индустриална група.

Хайзингер иска годишната изгладена печалба преди лихви и данъци да нарасне до поне 2 млрд. евро, с което да се намалят дълговете, да се плащат дивиденти и да се върне инвестиционният кредитен рейтинг. Групата, която датира от 1811, реализира близо половината от годишната си печалба от поделението си за асансьори.

Thyssenkrupp е свил разходите с 250 млн. евро, като може да надхвърли годишната си цел за спестяване на разходи от 850 млн. евро, коментира главният финансов директор Гуидо Керкхоф.

„Бизнесът със суровини продължава да предизвиква опасения за нас“, коментира Хайзингер. Компанията се нуждае от значително възстановяване на пазарите на суровини през второто фискално полугодие“, за да постигне целта за печалбата и свободния паричен поток.

Мерки на Европейския съюз против дъмпинга на цената на стоманата „може да бъдат от полза“, докато ценовият ръст е „една трета от това, от което се нуждаем“, за да постигнем целта за печалбата, коментира още Керкхоф.

Приходите от продажби намаляват с 4,9% през тримесечието до 9,55 млрд. евро.

Изгладената печалба преди данъци и такси от стоманения бизнес в Европа намалява с 35% до 51 млн. евро. Steel America, единственото звено, което изпрати фискалната 2015 със загуба, отчита тримесечна загуба в размер на 74 млн. евро.