Автомобилната камера, която може да спре катастрофите

Ерън Шая, основател и гл. изп. директор Nexar

12:47 | 12 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Nexar. Снимка: Bloomberg
Nexar. Снимка: Bloomberg

За разлика от типичните GPS-свързани приложения, Nexar, подобно на Waze, навигационното приложение на Google, което събира данни от движението по пътищата, за да може да изпраща предупреждения за катастрофи до своите абонати, съобщава Recode.

Главният изпълнителен директор на компанията Ерън Шая каза, че това ще бъде възможно след три години, защото сега смартфоните не са достатъчно мощни, за да осигурят добра визия.

Приложението е безплатно за сваляне и ползване. Пуснато беше най-напред в Лос Анджелиз, след това в Тел Авив, където е базирана компанията. Все още не работи на Android.

 

Ерън Шая, основател и гл. изп. директор Nexar за абмициите на стартъпа да изгради мрежа, която да предупреждава за катастрофи на пътя. Репортаж на Елът Готкин от студиото на Bloomberg в Тел Авив на 12 февруари 2016.

 

Когато шофирате има толкова много неща, които да следите. Дори камерите за автомобили не могат да ви кажат какво се задава. Но Nexar твърди, че може.

"Nexar анализира всичко, което става наоколо, но ние правим още нещо, изграждаме мрежа, която следи всички пътища. Тя ще може да предупреждава шофьорите за катастрофи преди да са станали. Приложението просто следи траекториите на всички шофьори", каза Ерън Шая, основател и гл. изп. директор Nexar.

Nexar е направил профил на над половин милион автомобили с техните номера. Ако бъдат заловени в нарушение или катастрофа, приложението предупреждава, когато среща тази кола.

Но дали разпространението на приложението щи създаде по-добри шофьори?

В момента карам изключително внимателно, но вероятно това се дължи повече на факта, че Ерън ми даде скъпата си кола, а не защото ме тревожи някой друг потребител на Nexar, който може да ме запише.

Тук има също така доста проблеми с личните данни.

Не всеки ще е доволен, че е следен през цялото време по пътя, сниман и анализиран от един стартъп.

Ерън казва, че изпълнителните шофьори не бива да се тревожат.

"Не можем да очакваме никакво лично пространство на пътя. Няма закон, който да ви дава това право, когато сте на държавен път. Записването на шофьорите с камера в колата е нещо, което се прави от години. Събирането на номера на коли се прави от години.

Ние свързваме точките по нов начин и правим нещо извън простото документиране, ние се опитваме да спираме катастрофите. Смятаме, че тази цел оправдава снимането на колата ви, докато шофирате", казва Ерън Шая.

Засега Nexar работи по приложението и изгражда мрежата си. Парите ще дойдат по-късно от застрахователите, които искат да ускорят процеса на оценка на щетите и да предложат на очевидно добрите шофьори намаления по премията.

Вижте още: Надценени ли са китайските компании?