Италианската икономика разочарова

Растежът ѝ достигна 0,1%

11:47 | 12 февруари 2016
Обновен: 11:48 | 12 февруари 2016
Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианската икономика разочарова през последното тримесечие на 2015 като отбеляза пренебрежимо нисък ръст от 0,1% спрямо третото тримесечие на годината, който остана под очакваната от анализаторите експанзия от 0,3%, показват данни на Националния статистически институт на страната. Това е най-ниският тримесечен ръст на италианската икономика от една година, като основен фактор за разочароващия прочит на данните е слабото вътрешно потребление.

На годишна база растежът за последното тримесечие на 2015 е 1%, но възстановяването на италианската икономика от най-дългата ѝ рецесия от Втората световна война насам изглежда слабо и крехко. Притеснително е, че през цялата миналата година италианската икономиката влезе в негативен тренд, като ръста на БВП на страната тръгна от 0,4% през първото тримесечие на годината и стигна 0,1% през последното.

Ниският икономически растеж прави по-трудно за италианската икономика намаляването на отношението на дълга на страната към БВП. Все пак на 4 февруари Европейската комисия прогнозира, че съотношението ще намалее до 132,4% през 2016 спрямо 132,8% през 2015, което ще е първото понижение на индикатора от 8 години.

Нестабилната ситуация в световната икономика и проблемите на италианските банки обаче са предизвикателствата за италианската икономика през 2016 и няма да е изненада, ако ниският икономически растеж от края на 2015 се запази и през 2016.

Португалската икономика отбеляза ръст от 0,2% през последното тримесечие на 2015, като също не отговори на очакванията за ръст от 0,4%, главно заради спад на инвестициите.

Данните показват, че периферните икономики в еврозоната все още не успяват напълно да се възстановят от дълговата криза.