Opel представя електромобила Ampera-e догодина

Това ще е първият изцяло електрически автомобил на бранда

14:36 | 11 февруари 2016
Обновен: 14:40 | 11 февруари 2016
Мери Бара, главен изпълнителен директор на GM. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Мери Бара, главен изпълнителен директор на GM. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Opel ще представи първия си напълно електрически автомобил през следващата година, като част от плана по представянето на 29 нови модела, като по този начин ще постави под напрежение разтърсвания от скандал Volkswagen, който вече излезе на пазара с електромобили. Немската мартка Opel е част от американския концерн General Motors.

Новият модел на Opel ще носи името Ampera-e, като ще разполага с 5 места и ще издържа повече с едно зареждане на батерията, отколкото повечето електромобили. Освен това от GM казаха, че ще е цената на електромобила ще е достъпна.

„GM и Opel винаги са били убедени, че електромобилите ще играят определяща роля в мобилността на бъдещето. Революционната технология на Ampera-e е значителна стъпка към осъществяването на тази визия. Нашият нов електромобил с акумулаторни батерии е също и поредният положителен тласък за репутацията на марката Opel като производител на новаторски, високотехнологични решения, достъпни за широк кръг потребители. “, каза главният изпълнителен директор на GM Мери Бара.

Новото предложение на Opel ще се свързва лесно със смартфони и мобилни устройства, което е още една негова черта, приближаваща го към колите на бъдещето. В новата  Ampera-e ще бъде интегрирана системата за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar.

Компанията майка GM ще инвестира в операциите си в Европа над $4 млрд. до края на 2016.

Марките Opel и Vauxhall искат да имат 8% пазарен дял в Европа до 2022. През 2015 пазарният им дял достигна 5,8%.

От началото на годината акциите на GM не успяха да се спасят от световните разпродажби като са поевтинели с 18,5% от $34,01 до $27,71.