Първа загуба за Credit Suisse от 2008

Втората най-голяма швейцарска банка c нетна загуба за 2015 от $2,92 млрд. долара

12:10 | 4 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse отчете първата си годишна загуба от 2008 насам. Загубата се дължи основно на заделянето на сериозна сума за обезценка на инвестиционното банкиране, което е част от стратегията на новия главен изпълнителен директор Тиджане Тиам, съобщава Investor.bg.

„Пазарните условия през януари 2016 остават предизвикателни и очакваме пазарите да продължат да се волатилни през останалата част от първото тримесечие на 2016, тъй като макроикономическите проблеми все още са налице“, заяви в четвъртък Тиам, който пое поста през юли.

Втората най-голяма швейцарска банка отчита нетна загуба за 2015 от 2,94 млрд. франка ($2,92 млрд. долара), което е доста по-зле от медианната оценка за загуба от 2,12 млрд. франка на анализатори.

Както бе отбелязано, банката задели 3,8 млрд. франка за отписване през четвъртото тримесечие в резултат на новата стратегическа посока, която Тиам пое, фокусирайки се повече върху управлението на благосъстоянието и по-малко върху инвестиционното банкиране.

Отписването е основно свързано с придобиването на Donaldson, Lufkin & Jenrette през 2000 г., казва банката.

Credit Suisse заяви още, че е ускорила програмата си за намаляване на разходите и вече е предприела действия по 34% от мерките, планирани до 2018, или за 1,2 млрд. от целевите 3,5 млрд. франка.

През октомври Тиам стартира най-голямото преструктуриране на Credit Suisse от близо десетилетие. Той привлече 6 млрд. франка от инвеститори, засили бизнеса с управление на благосъстоянието, ограничи инвестиционното банкиране и съкрати работни места.

Малко повече от четири месеца след обявяването на стратегията много анализатори все още не са сигурни как Credit Suisse ще постигне целите си за растеж, които включват увеличаване на печалбата преди данъците от азиатско-тихоокеанския регион повече от два пъти.