Китайският пазар даде тласък на Apple

Отчетът надхвърли очакванията, макар че се размина с прогнозите за бройките продадени устройства.

06:49 | 28 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Магазин на Apple във Франкфурт. снимка: Bloomberg
Магазин на Apple във Франкфурт. снимка: Bloomberg

Apple Inc. съобщи, че печалбата й за последното тримесечие е нараснала с 31%, благодарение основно на продажбите на iPhone в Китай.

Компанията е продала 48.04 милиона iPhone през периода юли-септември, на фона на 39.27 милиона през същия период на миналата година.  Но продажбите на таблета iPad спадат с 20 на сто.

Печалбата достигна 11.12 млрд. долара, а печалбата на акция нарасна до $1.96 спрямо $1.42 година по-рано.

Продажбите се увеличиха с 22% до 51.5 млрд. долара спрямо 42.12 млрд. долара през същия период на миналата година.

Очакванията бяха за приходи в размер до 51 млрд. долара.

Приходите от Китай се удвояват на годишна база - $6.29 млрд. ва $12.52 милиарда.

Прогнозата за сезона на коледните разпродажби са малко по-добри от консенсусните очаквания. Apple предвижда, че през периода от октомври до декември ще има оборот от $75.5 млрд. до $77.5  милиарда.

"Важният въпрос за Apple е дали компанията е в поредна дрямка преди да презареди мощно от iPhone 7 или друг продукт или не особено впечатляващият ръст е новата нормала, коментира Шира Овайд в Bloomberg.
Вярно е, че не за първи път изглежда, че Apple губи тяга. Точно преди обявяването на моделите iPhone 6 преди година, Apple имаше пет последователни тримесечия на едноцифрен растеж, според данните на Bloomberg.
Това, което този път е различно е, че Apple изпадна в тежка зависимост от един-единствен продукт - iPhone. Смартфоните генерираха повече от половината продажби на  Apple преди iPhone 6. През последните четири тримесечия този дял е 63 процента.

 

Преди това Уолстрийт затвори с минимални изменения, информира Investor.bg. Dow Jones отчете намаление на стойонстта си с 0,24% до 17 581,43 пункта. За S&P 500 намалението е от 0,26 на сто до 2 065,89 пункта. Акциите на енергийните компании губят от стойността си след като цената на петрола достигна двумесечно дъно.

В същото време обаче акциите на Alibaba поскъпнаха с малко над 4% до цена 79,44 долара за брой. Китайската търсачка съобщи за ръст на приходите си с 32% в отчета си за третото тримесечие.