Хилъри е най-вероятната номинация на демократите

Марк Халперин управляващ политически редактор на Bloomberg

14:47 | 27 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ и кандидат на Демократическата партия за президент, говори на вечерята Джеферсън.Джаксън в Демойн, Айова на 24/10/2015, след като вицепрезидентът Джо Байдън официално напусна надпреварата. снимка: Bloomberg
Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ и кандидат на Демократическата партия за президент, говори на вечерята Джеферсън.Джаксън в Демойн, Айова на 24/10/2015, след като вицепрезидентът Джо Байдън официално напусна надпреварата. снимка: Bloomberg

Коментар на Марк Халперин управляващ политически редактор на Bloomberg на предизборната кампания в САЩ. Халперин прогнозира победа за кандидата на демократите, бивш държавен секретар и съпруга на бившия президент. Марк Халперин разговаря с Бети Лю от Bloomberg на 27/10/2015.

 

Тази сутрин /27/10/2015/ имаше провокативно заглавие в новините на Bloomberg: „Най-вероятният следващ президент е Хилари Клинтън“. Звездното представяне на дебатите и солидната проява по време на изслушванията за Бенгази тук миналата седмица подобриха шансовете на Клинтън да спре републиканците да си върнат обратно Белия дом. Последните 10 дни бяха ли сериозна повратна точка за кампанията на Хилари Клинтън?

Заглавието и статията не са предсказание и определено не са в нейна защита, но са реалност, която честните републиканци ще признаят, че е вярна. Последните 10 дни определено засилиха шансовете ѝ да бъде номинацията на демократите, както и шансовете ѝ да е президент. Но също така това вмъкна много структурни и присъщи предимства, които Хилари Клинтън има, за да спечели. Тя е най-вероятната победителка към момента, но да имаме предвид, че при семейство Клинтън нищо никога не се случва по праволинеен или спокоен начин. Нещата могат да се променят, но днес предимствата, които тя има, я правят най-вероятният бъдещ президент.

 

Какво показаха последните 10 дни за Хилари, което не можахме да видим преди това?

Отсъствието на Джо Байдън в надпреварата дава на Хилъри Клинтън огромно предимство. Ако Байдън се беше включил, тя трябваше да играе триизмерен шах, борейки се както със Сандърс, така и с Байдън, което би било много по-непредсказуемо.

Представянето ѝ в дебата показа, че е подготвена. В Айова, където говори заедно с Бърни Сандърс на гала-вечеря на Демократическата партия, видяхме, че Сандърс все още не е съвсем готов да играе на нейното ниво, за да се опита да промени динамиката на надпреварата. Тя набира скорост, а хората в партията стават по-уверени, че тя ще бъде номинирана.

Питам се като гледам за представянето й в събота вечер, изслушванията за Бенгази и дебата: дали е лъжица за всяка уста? И отговорът е: не!

Но нейното представяне сега, не само популярността й и нейната адекватност, а и способността ѝ да говори по въпроси, важни за обикновените хора – ме кара да смятам, че е подобрила нивото си през последните 10 дни. Тя може да не успее да запази това ниво постоянно, но представянето ѝ на тези три знакови събития е достатъчно добро и тя може да бъде избрана да излезе срещу точния републиканец.

 

На вечерята в събота вечер беше Бил и Кейти Пери, доколкото разбрах. Защо това е важно?

Преди всичко е важно, че Бил Клинтън отново е в кампанията заедно с нея. Той беше позагубил малко форма. Аз се пошеугвах с него, тъй като същото се случи преди години, когато той пак беше в кампания. Дали това беше демонстрация на сила – дали се опитваха да изпратят послание до Джо Байдън, тъй като участието на Кейти Пери и на Бил Клинтън беше обявено преди Байдън да реши да не се кандидатира? Не съм сигурен. Но това показа, че тя има звездна мощ, а Бил Клинтън, според моите източници...

 

А защо не е бил във форма?

Той отдавна не е бил в кампания. Светът вече е различен. Разговаряхме дълго за селфитата и затова как те променят кампаниите. Той каза, че ако е имало селфита, когато е бил губернатор на Арканзас, може би никога нямаше да стане президент, защото щеше да през цялото време да снима себе си.

Истината е, че когато се включи Бил Клинтън той се превръща в нейн плюс, и то голям плюс. Както в Демократическата партия, така и като помощник при събирането на средства.

През 2008 г. имаше моменти, когато той навреди шансовете ѝ да победи. Според източниците ми, този път той се е включил по-активно отпреди 8 години в кампанията, чувства се много по-удобно. А тя е заобиколена от хора, които не се страхуват да използват Бил Клинтън в кампанията, за разлика от екипа ѝ преди 8 години.

Ако Бил Клинтън може да бъде използван като актив и по-малко като пасив – никой в политическия живот не може да му се противопостави.

 

Може би Джо Байдън също е бил наясно с това, защото той се появи в шоуто „60 минути“ снощи, където разказа по-подробно за решението си. Какво мислите, че стои зад това решение?

Мисля че вицепрезидентът всъщност каза това, което мислеше. Заедно със семейството си той се бореше със скръбта след смъртта на сина си. Това отне време. В момента, когато вече бяха приели идеята, че семейството ще се справи добре, или поне ще понесе кандидатурата му, той казва, че е късно да се организира такава операция. Защото биха били необходими три месеца преди предварителните избори в Айова, за да се състезава с Хилари Клинтън.

 

Какво ще прави тя с Бърни Сандърс?

Екипът на кампанията на Бърни Сандърс е честен за това, че за тях в момента, въпреки че се утвърждават и в други щати, това е всъщност надпревара за Айова и Ню Хампшър.

Проучванията показват, че той изостава с малко в Айова, води с малко, или може би с малко повече, в Ню Хампшър. Хилари се опитва да спечели тези два щата. И мисля, че в крайна сметка, ако тя наистина спечели тези два щата, може да стане номинацията на демократите в началото на февруари.

Моята статия отбелязва това като едно от поредицата фактори, които биха могли да ѝ дадат голямо предимство.

Тя може да се справи добре в тези щати, а може би и да ги спечели.

Ако ги изгуби, всичко ще се обърне с нагоре краката. Но но сега предстои да видим дали Бърни Сандърс може да се организира в Айова, може ли да запази водачеството си в Ню Хампшър и може ли да промени посоката на битката за номинацията в тези първи два гласуващи щата през първата седмица на февруари?

 

Вашият екип, на Bloomberg Politics, също първи съобщихте, че Джеб Буш реорганизира кампанията си, той съкращава няколко души от екипа си. Имаше и друг репортаж, че той се е срещнал с донори през уикенда и продължава тези срещи и днес. Какво ще прави Джеб Буш?

Добрата новина за Джеб Буш е, че нито един от другите кандидати от системата, нито Марко Рубио, нито Крис Кристи, нито Джон Кейсик – нито един от тях не е набрал някаква скорост.

Има много пространство за развитие в Републиканската партия, дори в ерата на Тръмп, и Карсън, и Тед Круз.

Има сериозно пространство за кандидат от системата.

Джеб Буш трябва да оптимизира не само екипа на кампанията си и разходите си, а и посланието си – може ли да говори по начин, който да накара републиканците от системата в цялата страна, включително в Айова и Ню Хампшър да кажат: това е нашият избор! Все още има възможност за това, но той трябва да подготви завръщането си, което не е позиция, в която Джеб Буш смяташе, че ще бъде.

 

А дебатът на републиканците тази седмица... това ли е червената линия?

Това е много важен момент. Никога не казвам, че това е последната възможност, но екипът му би ви казал, че той трябва да направи страхотен дебат.

Той трябва да покаже по време на този дебат, че се бори за номинацията и че има какво да каже на американския народ.

Мисля че ще видим Джеб Буш поне да се опитва да промени очертанията на надпреварата с представянето си на дебата. Ако не успее, може да продължи напред, но наистина трябва да обърне нещата. А дебатът е най-добрата възможност за това. Ако не успее – не съм сигурен кога ще е следващата възможност, освен на следващия дебат.