Желев: 90 млн. са продадените автомобили през 2015

Автомобилната индустрия минава през един много сериозен цикъл на производствена рационализация, обясни специалистът

20:30 | 24 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Калоян Желев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Желев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На път сме през 2015 да отбележим нова рекордна година по продажба на автомобили в световен мащаб. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Продадените през годината превозни средства в света гонят 90 милиона, от тях леки автомобили са около 73 млн. Прогнозите са, че след 2 години в света ще се продават около 100 млн. превозни средства годишно. Общият автомобилен парк в света в момента е малко под 1 млрд. и 200 млн. автомобила. 250 млн. от тях се движат в Европа. Автомобилната индустрия е немислима със своите размери“.

На фона на тези мащаби, подчерта експерта, проблемите на Volkswagen са „напълно съизмерими с мащаба на цялата индустрия“. Той уточни, че със сигурност ще е нужно време за да се оценят с точност мащабите и причините за скандала: „Причините са повече от една. 2016 ще бъде годината, през която ще се очертае истинският мащаб на последствията”.

„По нетни продажби на автомобили през лятото, Volkswagen докосна една от свещените си цели, която бе да стане производител номер едно в света, по критерий продажба на автомобили. Изпревариха своя архивраг Toyota, но точно в мига, в който докоснаха тази свещена цел... Тази цел бе фиксирана за 2018, но в групата имаше вътрешна, по-амбициозна цел, планът да бъде преизпълнен. Преизпълниха го, но в момента, в който достигнаха скоростта на звука, сякаш елементи от конструкцията от летателния апарат започнаха да се разпадат от напрежението и на повърхността изплува амбицията да бъде постигнат резултат на всяка цена“.

Автомобилният експерт каза, че се вярва, че „Мартен Вайсенхорн стои в дъното на проблема“. Той каза, че няма предвид, че е „бил директен диригент на вграждането на софтуеъра за симулиране на по-ниска емисия на Азотен окис, но той бе един от хората, които създадоха климата, който би могъл да доведе до нещо такова“.

Според него, проблемите на Volkswagen няма да хвърлят сянка върху другите производители: „Volkswagen е автомобилен колос с голяма репутация и аз не вярвам, че този скандал ще се отрази трайно на тази репутация. По-скоро ще имат много сериозната, много комплексна и скъпа задача да възстановят щетите от проблема и да покажат, че отново са добри момчета.“

Желев обясни, че основното събитие в календара на немския автомобилен гигант през 2015 не проблема с емисиите, а „борбата за надмощие на върха на компанията през пролетта, което резултира в подаване на оставка на Фердинанд Пих, диригентът и човекът, благодарение на който VW е това, което е“.

Проблемите през лятото продължиха с развода със Suzuki, припомни Желев : „През 2009 година двете компании сключиха стратегически съюз, по силата на който Volkswagen придоби близо 20% от акциите на японския производител. Идеята бе германците да се научат, как се продава в Индия, и как се произвеждат ефективно малки автомобили, а целта на малката фамилна японска компания бе да получи достъп до високата технология на германците“.

„Бракът между VW и Suzuki така или иначе не бе консумиран. Японците, или бяха прекалено мнителни, или инстинктът им за самосъхранение заработи прекалено рано, и видяха, че пред себе си имат хищник, и може би, като малкия партньор в това взаимоотношение, са заплашени. Доколко опасността е била реална или не, никога няма да разберем, но това беше втората драма във VW".

Peugeot S.A. във Франция получи преди две години нов изпълнителен директор, който върна тази компания на пътя на позитивите и растежа.

„Карлос Таварес се оказа един изключително качествен мениджър, който успя за една година да покаже голяма разлика между минало и настояще“.

“Renault имаха проблеми с участието на държавата в марката“, каза Желев. „Държавата, чийто представител в компанията е министъра на промишлеността, поиска да получи по-висок дял в компанията“.

Автомобилната индустрия минава през един много сериозен цикъл на производствена рационализация, обясни специалистът. „Това накара управата на Renault да заподозре стремеж към запазване на работни места на всяка цена във времена, когато компанията се опитва да съкрати разходи“. Желев, обаче обобщи, че за сега опасността държавата да получи нездраво влияние във френския автомобилостроител отпадна.