За човек, който е "изолиран", Путин се среща с много световни лидери

Само за два месеца, откакто започна петия си президентски мандат през май, Путин е провел повече от 20 срещи с лидери от Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток

17:44 | 10 юли 2024
Автор: Хенри Мейър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Владимир Путин е в дипломатически подем у дома и в чужбина, като се противопоставя на усилията на САЩ и техните съюзници да го изолират от международното пространство заради руската инвазия в Украйна.

Само за два месеца, откакто започна петия си президентски мандат през май, Путин е провел повече от 20 срещи с лидери от Европа, Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

Путин е направил и шест посещения в чужбина, въпреки че възможностите му за пътуване са ограничени, след като миналата година Международният наказателен съд издаде заповед за арест срещу него за предполагаеми военни престъпления в Украйна. 

Много от събеседниците му бяха от бивши съветски републики, които се чувстват задължени да поддържат добри връзки с Русия, или от държави, които споделят антиамериканската позиция на Путин. Други обаче представляват държави, които се стремят да запазят неутрална позиция по отношение на войната, което показва, че усилията на руския лидер да привлече т.нар. глобален юг като противовес на доминирания от САЩ световен ред дават резултат.

Диалог със Си

Путин не губи време, за да поднови приятелството си с китайския президент Си Дзинпин, като отлетя за Пекин малко повече от седмица след като положи клетва за нов шестгодишен мандат. Двамата се срещнаха отново този месец в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Казахстан. Си, чиято подкрепа помогна на Русия да устои на безпрецедентните западни санкции заради войната в Украйна, заяви, че Китай "винаги е стоял от правилната страна на историята", докато двамата с Путин се ангажираха да "засилят всеобхватната стратегическа координация".

Посещение на Моди

Посещението на министър-председателя Нарендра Моди в Москва тази седмица - първото му посещение в Русия от пет години насам - е ясен сигнал за решимостта на Индия да остане близо до Русия на фона на задълбочаващата се китайско-руска прегръдка. Ню Делхи остава основен купувач на руски оръжия, дори когато диверсифицира отбранителните си нужди и става все по-зависим от петрола с отстъпка от Русия след началото на войната в Украйна.

"Мисия за мир" на Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, не се поддаде на критиките на колегите си лидери от ЕС относно самопровъзгласената му мирна инициатива и проведе разговори с Путин в Москва миналата седмица. Орбан, който е смятан за най-благосклонната към Русия фигура в 27-членния блок, по-рано посети украинския президент Володимир Зеленски в Киев и след разговорите си с Путин замина за Китай, за да се срещне със Си.

Покана за Ердоган

В рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество Путин се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за първи път от миналия септември. Двамата обсъдиха процъфтяващия руски туризъм в Турция и атомната електроцентрала Akkuyu, която "Росатом" изгражда в страната. Ердоган заяви, че членката на НАТО Турция иска да "продължи да развива топлите си отношения" с Русия, като покани Путин да го посети "много скоро".

Алианс със Северна Корея

През юни Путин направи първото си пътуване от 24 години насам до Северна Корея, където подписа пакт за взаимна отбрана с лидера Ким Чен Ун, който обеща "безусловно" да подкрепи Русия във войната ѝ срещу Украйна. Военното партньорство разпали опасения, че Русия може да предостави модерни оръжейни технологии на изолираната комунистическа държава, която изпраща боеприпаси и ракети в помощ на военната машина на Кремъл. От Пхенян Путин отпътува за Виетнам, който пренебрегна оплакванията на САЩ относно приемането на руския лидер.

По-широки контакти

От май насам Путин е зает както в страната, така и в чужбина с други срещи с чуждестранни управници. Освен със Си и Ердоган, Путин се срещна с лидерите на Азербайджан, Казахстан, Монголия, Пакистан и Катар в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана. В Русия той проведе разговори с колегите си от Зимбабве, Боливия, Република Конго, Куба, Армения, Таджикистан и Бахрейн. Путин също така пътува до Узбекистан и Беларус, за да се срещне с техните лидери.

На хоризонта се очертават още дипломатически срещи на най-високо равнище, когато Русия ще бъде домакин на срещата на върха на разширената група държави БРИКС в Казан през октомври. Това вероятно ще даде възможност на Путин да се срещне с лидерите на Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства.