Най-големият производител на ваксини в света очаква удвояване на търсенето

Предвижда се ръст в интереса към лекарствените продукти в следващите 5 години

13:55 | 11 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Индийският серумен институт разширява производствения си капацитет, тъй като очаква продажбите на животоспасяващи ваксини, включително тези срещу малария и рак на маточната шийка, да се удвоят през следващите пет години.

Компанията понастоящем има капацитет да произвежда 3 млрд. дози от всички видове ваксини годишно, но продава само около 1,5 млрд. от тях. Базираният в Пуне производител прогнозира, че това ще се промени.

„Тъй като страните увеличават бюджетите си за здравеопазване, ще се забележи огромно потребление на ваксини, които могат да предотвратят много заболявания“, заяви главният изпълнителен директор на института Адара Пунавалла в интервю за телевизия Bloomberg за предстоящия епизод на предаването Latitude с Хаслинда Амин. „Доказано е, че това е най-ефикасният начин за превенция.“

Той е особено оптимистично настроен за перспективите пред новите лекарствени продукти на компанията за малария и рак на маточната шийка. Според него компанията има капацитет да произведе 100 милиона дози от всяка от тях.

Търсенето на ваксината срещу малария бавно се увеличава, тъй като страните в Африка планират и се подготвят за нейното пристигане. Серумният институт изпрати първата партида от ново производството си, наречено „R21/Matrix-M“, в Африка през май. Според изявление на компанията това е втората разрешена за употреба ваксина срещу заболяването, подходяща и за деца, в света.

Според него ще са необходими около две години, за да може търсенето да отговори на предлагането.

Междувременно в световен мащаб има недостиг на мерки за превенция срещу човешкия папилома вирус, който може да причини рак на маточната шийка. Само няколко производители могат да произвеждат превенцията срещу HPV, защото те са „много сложни и трудни за производство“, каза 43-годишният милиардер.

Въпреки че Серумният институт ще достави милиони дози срещу HPV, наречени Cervavac, на преференциална цена на индийското правителство като част от програмата за универсална имунизация, Пунавалла се стреми да ги продава и в чужбина.

Щамове на денга
Институтът също така работи върху инжекции за борба с четири щама на вируса денга, както и с грипни вируси, които могат да предизвикат епидемии в някои географски райони.

„Това е нещо, за което трябва да внимаваме, защото вече има 14 различни грипни щама“, казва Пунавалла. „Въпреки че не виждам вероятност от глобална пандемия в близко бъдеще, пандемичният грип може да създаде много разрушения и хоспитализации в определени райони.“

През април мащабният производител подписа лицензионен договор с Оксфордския университет за производство и доставка на „химерна ваксина на базата на протеини“ срещу менингит-В - инфекция, която засяга главния и гръбначния мозък.

Производителят на ваксината срещу Covid-19 AstraZeneca Plc в Индия се сблъска със сериозни предизвикателства в разгара на пандемията, когато държавите настояваха за повече доставки на Covishield - от пожар в производственото му съоръжение до местна забрана за износ и недостиг на ключови суровини от САЩ - но Пунавалла не иска да разпределя вината за епидемията.

„Ако сме по-прозрачни и открити в обмена на информация помежду си, мисля, че можем да изпреварим развитието на проблема“, казва той. „Можем да спасим много животи.“