Китайската армия тества куче-робот, въоръжено с картечница

Четирикракият войник е базиран на куче-робот, произведено от компанията Unitree Robotics, официално наречена Hangzhou Yushu Technology, която е получила подкрепа от водещи фондове

19:14 | 30 май 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-новите членове на китайската армия са кучета-роботи, създадени от стартиращо предприятие с финансиране от големи фирми за рисков капитал, пише в свой материал Financial Times. 

Дебютът на кучето-робот, което армията е оборудвала с щурмова пушка, която то може да използва, беше „основен акцент“ на съвместните учения, проведени от Народноосвободителната армия и Камбоджа този месец, предава китайската държавна телевизия.

Четирикракият войник е базиран на куче-робот, произведено от компанията Unitree Robotics, официално наречена Hangzhou Yushu Technology, която е получила подкрепа от водещи рискови фондове, включително HongShan на Нийл Шен, известна преди като Sequoia Capital China; Matrix Partners China; и Shunwei Capital, създадена от основателя на Xiaomi Лей Джун.

През февруари стартъпът набра 1 млрд. рубли (140 млн. долара) в кръг на финансиране, в който участваше и приложението за доставка на храна Meituan, което стана най-големият външен инвеститор на групата с дял от 8%.

Unitree твърди, че не продава продуктите си на китайските военни; не е известно как Китайската армия се е сдобила с кучето.

Въпреки това използването на продукта на Unitree от страна на китайската армия подчертава колко трудно е за фондовете и стартиращите предприятия да гарантират, че инвестициите им в технологии, които чертаят нови граници, като например роботиката, не са милитаризирани.

Фирмените документи показват, че финансирането на HongShan и Matrix Partners China е дошло от техните деноминирани в юани фондове, които не включват американски инвеститори и които притежават 7 и 6 процента дял в Unitree, според доставчика на бизнес данни Tianyancha.

Демонстрацията на роботизираното куче на въоръжените сили обаче вероятно ще засили решимостта на Вашингтон да се увери, че финансирането от САЩ не се използва за насърчаване на използването на технологии за военни цели от страна на Китай.

Администрацията на Байдън, която постоянно твърди, че напредналите технологии могат да се окажат в помощ на китайските въоръжени сили, обяви през август миналата година заповед, която ще ограничи част от американското финансиране за страната, а американските законодатели също засилиха контрола върху инвестициите в Китай.

Преди да се отдели от Sequoia Capital миналата година на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай, HongShan, ръководена от управляващия партньор Шен, набра близо 9 млрд. долара, около половината от американски пенсионни фондове и дарения.

Екипът на Шен инвестира за първи път в Unitree през 2020 г. и е участвал в няколко последващи кръга на финансиране, според доставчика на данни ITJuzi.

Unitree заяви, че нейните продукти са произведени за гражданска употреба и че компанията не участва в разполагането им за каквито и да било военни цели. „Дружеството също така няма никакви договорни или бизнес отношения с каквито и да било страни, свързани с военната сфера“, заяви Unitree.

Четирикрак робот на Unitree Robotics Aliengo в подразделението Ascend Computing на Huawei Technologies Co. на Световната конференция за изкуствен интелект (WAIC) в Шанхай, Китай, в петък, 2 септември 2022 г. Снимка: Bloomberg

HongShan заяви, че не „инвестира в предприятия, които работят с цел улесняване или осигуряване на подкрепа за военна употреба“, и добави, че ако някой независимо е получил продуктите на Unitree от трети страни, това е извън контрола на дружеството.

Matrix Partners China, Shunwei Capital и Meituan не са отговорили на запитванията за коментар.

Военнослужещият от китайската армия Чен Вей заяви пред държавната телевизия, че кучето-робот с приставка за пушка може да „извърши огневи удар след откриване на врага“, като добави, че „то се е превърнало в нов член на екипа за нашите градски операции за нападение и отбрана“.

Във видеото се вижда името на Unitree върху дистанционно управляемото роботизирано куче на армейсктие части, което скача, изправя се на задни крака и води пехотен екип, стреляйки с пушката на гърба си по време на учение.

Роботизираните кучета Unitree за първи път привлякоха вниманието по време на блокадите заради Covid в Шанхай през 2022 г., когато местна жилищна общност прикрепи мегафон на гърба на едно от тях, за да предава заповеди на жителите на града.

Държавният националистически вестник Global Times цитира неназован експерт, според когото ученията показват, че китайската армия интензивно тества роботизирани кучета и дебютът им в съвместни военни учения означава, че новата платформа е „достигнала определено ниво на техническа зрялост“.

Unitree продава в Amazon кучета-роботи, подобни на тези, използвани от китайските военни, и също така е започнала да предлага на пазара хуманоиден робот на стойност 99 000 рубли.

Напрежението между САЩ и Китай спомогна за златна треска за стартиращи фирми в областта на отбраната в САЩ, но допринесе за рязко намаляване на финансирането на китайските групи, тъй като американските и други глобални инвеститори се отдръпнаха от инвестиции в страната.

Ситуацията привлече вниманието на президента Си Дзинпин, който по-рано този месец отправи запитване към бизнес лидерите по този въпрос. „Защо броят на новите компании еднорози намалява?“, попитал той ръководителите, според държавните медии. Отговорът не беше съобщен.