Телекомите разполагат със заровено богатство, което струва милиарди

Между 2009 г. и 2019 г. повече от 30% от червения метал е бил рециклиран, според Международната асоциация на производителите на мед

14:55 | 30 май 2024
Автор: Шерил Тиан Тонг Лий и Тод Шийлдс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

AT&T Inc., BT Group Plc, Orange SA и друи компании от сектора по целия свят разработват планове да използват нов източник на огромни приходи: старите медни кабели.  

Докато преминават към оптични кабели телекомуникационните компании могат да възстановят до 800 000 метрични тона мед през следващото десетилетие. Според оценки на TXO, британска фирма, която предоставя инженерни услуги на индустрията, те са на стойност над 7 млрд. долара по днешни цени.

„Имаме целия този материал, които в момента е излишен“, казва Дейвид Евaнс, който ръководи възстановяването на активи в TXO. Фирмата работи с British Telecom, а Еванс казва, че се водят разговори с повече от дузина телекомуникационни оператори по света за възстановяване на медта. „Това е огромна търговска възможност.“

Според оценки на BloombergNEF годишното търсене на мед може да нарасне с над 50% до 2040 г., тъй като тя е критичен компонент на батериите на електрическите превозни средства, ветрогенератотрите и друга инфраструктура за чиста енергия. В същото време добивът става все по-труден и скъп.

Това очаквано свиване вече е довело до повишаване на цените с 50% спрямо нивата преди пандемията. Дори и според най-високите оценки, извлечената мед ще съставлява частица от годишното търсене на мед. Това количество дори може да намалее, ако миграцията към оптични влакна не е пълна или някои медни кабели трябва да останат, за да се избегнат сериозни смущения, включително поддържане на достъпа до критични здравни услуги на някои места. Въпреки това допълнителното предлагане би било добре дошло.

AT&T казва, че мисли стратегически за това къде да съсредоточи усилията си за рециклиране на мед. Между 2021 г. и 2023 г. компанията е рециклирала повече от 14 000 тона мед и очаква този бизнес да се разрасне.

„При сегашните цени на медта, ние значително увеличаваме мащаба на дейността си“, казва Сюзън Джонсън, изпълнителен вицепрезидент в AT&T, която ръководи усилията за възстановяване и препродажба на мед. В момента компанията работи с четири центъра за възстановяване на мед в САЩ и планира да добави още.

Openreach Ltd., дъщерно дружество на BT, което управлява мрежовата му инфраструктура, изчислява, че може да възстанови до 200 000 тона мед до 2030 г. „Възстановяването на медните кабели генерира нетни приходи, дори след като се отчетат разходите за извличане на кабелите и обработката им“, заяви говорител по електронна поща.

След като кабелите бъдат извадени от земята, те трябва да бъдат обелени и почистени, за да се получи медта, която след това може да бъде продадена на местни и международни купувачи. При цени между 6 000 и 9 000 долара на тон печалбата може да достигне 30% след разходите за добив, възстановяване и преработка, казва Еванс от TXO.

Медта се използва широко в различни отрасли - от електрониката до строителството. Между 2009 г. и 2019 г. повече от 30% от червения метал е бил рециклиран, според Международната асоциация на производителите на мед.