Ето маршрутите с най-силна турбуленция

Силна турбуленция се получава, когато се съберат въздушни потоци, движещи се със значително различни скорости

15:39 | 23 май 2024
Автор: Ангъс Уайтли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Смъртоносната турбуленция по време на полет на Singapore Airlines Ltd., пътуващ от Лондон за Сингапур, насочи вниманието към най-нестабилните въздушни маршрути в света.

Един британец загина, а други седем души бяха тежко ранени, след като полет SQ321 на Singapore Airlines премина през силна турбуленция при навлизането си във въздушното пространство на Тайланд във вторник, което предизвика аварийно кацане в Банкок.

Макар че най-турбулентните полети свързват Сантяго в Чили със Санта Крус в Боливия, според базата данни turbli по целия свят има и други подобни маршрути. Полетите от Токио доминират в списъка на най-невралгичните полети на дълги разстояния.

Силна турбуленция по време на полет на Singapore Airlines | Инцидентът доведе до смъртта на един човек и раняването на десетки. Самолетът беше пренасочен към Банкок за аварийно кацане

Силна турбуленция се получава, когато се съберат въздушни потоци, движещи се със значително различни скорости. Според уебсайта turbli това обикновено се случва на границата на реактивните потоци, над планините и при някои облачни бури.

Например турбулентността по маршрута Сантяго-Санта Крус се създава от ветрове от Тихия океан към Атлантическия океан, които текат почти перпендикулярно на Андите. Екваторът също е добре познат регион за турбулентност поради силните възходящи течения и активността на гръмотевичните бури, казва turbli. В Япония има високи нива на турбулентност, предизвикана от планините и океана.

Най-турбулентните маршрути в света

Уебсайтът turbli състави своята класация, като анализира 150 000 маршрута, използвайки данни от британските и американските правителствени метеорологични агенции.