Шестокласник простреля 3 деца в училище във Финландия

По-късно полицията съобщи, че е задържала стрелеца

15:50 | 2 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дванадесетгодишен ученик е открил огън в гимназия в южната част на Финландия във вторник сутринта, като уби един и рани тежко други двама ученици, съобщи полицията. По-късно заподозреният е бил арестуван, пише Bloomberg, като цитира Associated Press.

Тежко въоръжена полиция отцепи гимназията с около 800 ученици в град Вантаа, недалеч от столицата Хелзинки, след като получи сигнал за стрелба в 09:08 ч. сутринта. Полицията съобщи, че както заподозреният, така и жертвите са на 12 години. По-късно през деня униформените са задържали заподозрения в района на Хелзинки, като у него са намерили пистолет.

На пресконференция полицията съобщи, че един от ранените ученици е починал. Другите двама са тежко ранени, заяви началникът на полицията Илка Коскимаки от полицейското управление в Източна Уусима. Финландският министър-председател Петери Орпо написа в полатформата Х, че е "дълбоко шокиран" от стрелбата.

През последните десетилетия във Финландия е имало два случая на смъртоносна стрелба в училища. През ноември 2007 г. 18-годишен ученик, въоръжен с полуавтоматичен пистолет, открива огън в сградата на гимназията "Йокела" в Туусула, Южна Финландия, и убива девет души.

По-късно той се самоубива. По-малко от година по-късно, през септември 2008 г., 22-годишен ученик застрелва с полуавтоматичен пистолет 10 души в професионален колеж в Каухайоки, Югозападна Финландия, след което се прострелва смъртоносно.

Според финландското министерство на вътрешните работи в скандинавската държава с население от 5,6 милиона души има над 1,5 милиона законни огнестрелни оръжия и около 430 000 притежатели на разрешителни. Ловът и притежаването на оръжие имат дългогодишни традиции в рядко населената северна страна.

Отговорността за издаването на разрешителни за обикновени огнестрелни оръжия се носи от местните полицейски управления. След стрелбите в училища през 2007 г. и 2008 г. Финландия затегна законите си за оръжията, като повиши минималната възраст за притежание на огнестрелно оръжие и даде на полицията по-големи правомощия да извършва проверки на лицата, кандидатстващи за разрешително за оръжие.