Китай обяви, че политиката "една страна, две системи" за Хонконг е постоянна

В понеделник Ся Баолун, който ръководи Службата по въпросите на Хонконг и Макао, заяви, че принципът "една държава, две системи" помага за разграничаването на Хонконг от градовете в континентален Китай

19:00 | 27 февруари 2024
Автор: Феликс Там,Жъпин Хуан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителят на Пекин в Хонконг заяви, че специалната формула за управление на града ще остане "постоянна структура", съобщи South China Morning Post, като китайският служител се опита да засили доверието в азиатския финансов център.

В понеделник Ся Баолун, който ръководи Службата по въпросите на Хонконг и Макао, заяви, че принципът "една държава, две системи" помага за разграничаването на Хонконг от градовете в континентален Китай, пише Post. Вестникът се позовава на неизвестен участник в среща между китайския служител и около 40 местни и чуждестранни бизнес камари.

Хонконг има гарантирана висока степен на автономия поне до 2047 г. по силата на политическо споразумение, залегнало в конституцията на града, но политическите репресии на Пекин доведоха до ограничаване на правата, които някога се смятаха за основни за успеха на града. Известни наблюдатели, сред които бившият председател на Morgan Stanley Asia Ltd. Стивън Роуч, призоваха Пекин да се ангажира с модела, за да съживи растежа на града.

Ся се отправи на едноседмична инспекция в Хонконг, тъй като градът настоява за приемането на закон за вътрешната сигурност. Предложението предизвика загриженост сред финансовата общност относно потенциалния ефект на охлаждане върху откритото обсъждане на икономически и политически въпроси.

По време на срещата си с представители на бизнеса Ся изтъкна съдебната система на града, фондовата борса, голямото присъствие на международни банки и владеенето на английски език сред неговите особени предимства, съобщи официалният представител, позовавайки се на участник в срещата.

Съобщените от него забележки допълват предишния обет на китайските висши ръководители да запазят полуавтономния статут на Хонконг. През юли 2022 г. президентът Си Дзинпин заяви, че политиката на "една държава, две системи": "Няма причина да променяме тази добра политика и трябва да се придържаме към нея в дългосрочен план".

По време на 90-минутната си среща със Ся представителите на Камарата обсъдиха теми, включващи интеграцията на Хонконг с континентален Китай и предложения законопроект за сигурността, известен като член 23, заяви пред репортери в понеделник главният изпълнителен директор на града Джон Лий.

Пътуването на Ся идва в ключов момент за политическото и икономическото бъдеще на Хонконг. В началото на тази година градът за кратко отстъпи мястото си на Индия като четвърта по големина фондова борса в света, тъй като световният капитал се изтегли от Китай.

През 2020 г. Пекин затегна контрола си над Хонконг, като наложи широк закон за националната сигурност - ход, който последва исторически и понякога насилствени протести в бившата британска колония. Репресиите срещу гражданските свободи, съчетани със строгите ограничения на Covid, накараха хиляди жители да напуснат Хонконг през последните години, което доведе до изтичане на кадри от финансовия сектор, който е в основата на града.

Миналия месец Лий представи широк план за приемане на собствено законодателство за сигурността на града, което предлага неясни определения на въпроси като държавни тайни и шпионаж. Едномесечният период за консултации по законопроекта по член 23 приключва в сряда, когато градът трябва да представи и годишния си бюджет.

"В общи линии те казаха, че разбират причината за това и го подкрепят, защото в тяхната страна има подобни закони и те не оказват никакво влияние върху тяхното внимание и доверие в Хонконг", каза Лий за коментарите на чуждестранните камари относно член 23 по време на медийната сесия. "Всъщност някои дори казаха, че след като стабилността е гарантирана, тогава има добра основа за развитие."