Почина прочутият филантроп и финансист Джейкъб Ротшилд

Ротшилд напуска N.M. Rothschild & Sons Ltd. през 1980 г., за да се съсредоточи върху Rothschild Investment Trust, след като подава оставка от семейната фирма заради спор за нейната насока

17:05 | 26 февруари 2024
Обновен: 17:58 | 26 февруари 2024
Автор: Бен Ступпълс, Тара Пател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На 87 години почина Джейкъб Ротшилд, банкер и филантроп, който напуска семейната банка, за да изгради собствена финансова империя в Лондонското сити.
Семейството на Ротшилд потвърди смъртта му в изявление за Press Association. Не е посочена причина за смъртта.

Нашият баща Джейкъб беше забележителен в живота на много хора - изключително успешен финансист, защитник на изкуството и културата, отдаден държавен служител, страстен поддръжник на благотворителни каузи в Израел и еврейската култура, запален природозащитник и много обичан приятел, баща и дядо“, се казва в изявлението на семейството.

Ротшилд напуска N.M. Rothschild & Sons Ltd. през 1980 г., за да се съсредоточи върху Rothschild Investment Trust, след като подава оставка от семейната фирма заради спор за нейната насока. Отделеният бизнес - сега известен като RIT Capital Partners Plc - е един от най-големите инвестиционни тръстове в Обединеното кралство с нетни активи от 3,5 млрд. паунда (4,4 млрд. долара) към края на ноември.

Заедно с RIT той е съосновател на мениджъра на активи St. James's Place Plc и е част от триото, което преди три десетилетия обединява усилията си в прекратената оферта за враждебно поглъщане на British American Tobacco Plc на стойност 21 млрд. долара.

Ротшилд беше и един от водещите филантропи в Обединеното кралство. Той бе председател на управителните съвети на Националната галерия и на Националния лотариен фонд за културно наследство.

Известен колекционер на произведения на изкуството, той реставрира Спенсър Хаус в Лондон и ръководи петгодишната реставрация на Уоддесдън Манор, селска къща от XIX век в Бъкингамшир, построена от един от многото му богати предци, от 1990 до 1995 г.

Ротшилд последва и други членове на далечната фамилия, които имат благотворителни интереси в Израел. Той е председател на семейната фондация Yad Hanadiv, която дарява на нацията сградите на Кнесета и Върховния съд.

През 2002 г. кралица Елизабет II го награждава с Ордена за заслуги. Орденът се връчва за заслуги в областта на изкуството, образованието, литературата и науката, а броят им в Обединеното кралство е ограничен до 24.

Натаниъл Чарлз Джейкъб Ротшилд е роден на 28 април 1936 г. Образован в колежа Итън и Оксфордския университет, той става съдружник в N.M. Rothschild & Sons четири години след като се присъединява към семейната банка през 1959 г. и ръководи нейния отдел за корпоративно финансиране.

Той принадлежи към седмото поколение на банковата династия, която води началото си от Майер Амшел Ротшилд, търговец на редки монети, роден през 1744 г., който съветва германските аристократи за техните финанси. Изпращал е синовете си в големите европейски градове, за да правят бизнес с правителства, изпитващи недостиг на пари, а Натан Майер Ротшилд бил първият, който се впуснал да работи в чужбина, когато пристигнал на английския бряг в края на XVIII век.

Натан основава едноименната банка през 1810 г. и става известен с финансирането на британските военни операции по време на Наполеоновите войни. Около 150 години по-късно Джейкъб се сблъсква с противопоставянето на баща си Виктор и братовчед си Евелин, който през 1976 г. поема от Виктор поста председател на N.M. Rothschild & Sons Ltd., в усилията си да разшири услугите на банката.

От дебюта си на Лондонската фондова борса през 1988 г., след дерегулацията на финансовите пазари в града, RIT нараства с повече от 1300%.

Ротшилд се оттегля от поста председател на RIT през 2019 г., въпреки че дъщеря му, 61-годишната Хана, остава в борда на директорите на инвестиционната компания, където контролира дял от поне 10%, който сега е на стойност над 250 млн. паунда.