Петролът потъна до най-ниската си стойност от юни

Петролът се сблъсква със "скок на доставките от страни извън ОПЕК, предизвикан от САЩ, и съмнения относно спазването на правилата на организацията

09:20 | 13 декември 2023
Обновен: 09:21 | 13 декември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът продължи да поевтинява през нощта, тъй като нарастващите руски потоци и по-големият добив в САЩ засилиха опасенията, че предлагането изпреварва търсенето.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше под 73 долара за барел, след като загуби почти 4% във вторник, докато West Texas Intermediate беше близо до 68 долара. Средната седмична стойност на руския износ на суров петрол по море скочи до най-високото ниво от началото на юли, докато САЩ повишиха оценката си за добива през тази година.

Времевите диапазони продължават да сочат свръхпредлагане на пазара. Фючърсите на Brent и WTI са в мечия модел контанго до средата на 2024 г., като незабавните барели са с отстъпки спрямо по-късните. Във вторник 12-месечният спред на WTI се потопи в контанго за първи път от година насам.

Суровият петрол поевтиня с около една четвърт от края на септември, като неотдавнашният план на ОПЕК+ за задълбочаване на съкращенията на добива не успя да спре спада на фона на скептицизма, че членовете на групата ще се придържат изцяло към доброволните намаления.

Към неблагоприятните перспективи се прибавя и прогнозата за забавяне на растежа на потреблението на суров петрол в Китай през следващата година, както и възможността САЩ да навлязат в рецесия.

Петролът се сблъсква със "скок на доставките от страни извън ОПЕК, предизвикан от САЩ, и съмнения относно спазването на правилата на ОПЕК, които се сблъскват с някои перспективи за намаляване на търсенето", каза Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур.

Производството на суров петрол в САЩ през 2023 г. се очаква да бъде 12,93 млн. барела дневно, което е с 300 000 барела дневно повече от предишната оценка, съобщи Администрацията за енергийна информация в месечната си прогноза. Отделно от това Американският петролен институт съобщи, че запасите от петрол в хъба Кушинг, Оклахома, са се увеличили с 1,4 млн. барела, според хора, запознати с данните.

Най-ниската цена на петрола от юни насам, тъй като преобладават опасенията за свръхпредлагане | Суровият петрол изтри последния ръст в цената поради опасенията за свръхпредлагане

По-късно в сряда Организацията на страните износителки на петрол публикува месечния си пазарен доклад, а Федералният резерв ще вземе последното си за годината решение за лихвените проценти. В четвъртък базираната в Париж Международна агенция по енергетика ще публикува месечната си прогноза.