Barclays предлага помощ на благотворителна организация на санкциониран руски магнат

Британският кредитор вече е включен в списъка на доставчиците на банкови услуги за базирания в Лондон клон на едноименната фондация на Владимир Потанин

10:00 | 9 декември 2023
Автор: Бен Стъпълс,Ян Хенрик Фьорстър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Barclays Plc се намеси в подкрепа на британска благотворителна организация, създадена от най-богатия руски милиардер, на когото са наложени санкции, след като миналата година JPMorgan Chase & Co. прекъсна връзките си с фонда.

Британският кредитор вече е включен в списъка на доставчиците на банкови услуги за базирания в Лондон клон на едноименната фондация на Владимир Потанин, според подадените документи. Goldman Sachs Group Inc. също така предлага банкови и инвестиционни консултантски услуги на фондация "Потанин", която в края на миналата година е разполагала с около 117 млн. долара общи средства, показват документите.

Barclays получи разрешение от британския орган за контрол на санкциите да предоставя банкови услуги на Гай Холандър, който работи в счетоводната фирма Mazars LLP и е назначен от британския орган за контрол на благотворителността за независим временен управител на фондация "Потанин".

"Службата по санкциите на британското министерство на финансите издаде лиценз на г-н Холандър да открие сметка за управление на активите на благотворителната организация и Barclays откри сметката на г-н Холандър като временен управител в съответствие с този лиценз", заяви говорител на Barclays в изявление, изпратено по имейл. "Банката не е имала банкови отношения с благотворителната организация преди назначаването на г-н Холандър."

Стъпката на Barclays идва повече от година, след като JPMorgan прекрати отношенията си с фондация "Потанин". Банката ликвидира инвестиционния портфейл, който управляваше за благотворителната организация, и изплати приходите на независимия управител на фондацията.

Взаимните разговори показват трудностите, които банките трябва да преодоляват, когато се занимават със спазването на санкциите. Банките, които нарушават тези правила, могат да бъдат подложени на строги санкции, така че те често проявяват изключителна предпазливост по отношение на всички, които могат да бъдат считани за риск от санкции. Но все повече правителства по света започват да предупреждават банките да не прилагат прекомерни изисквания и да не лишават законни клиенти от услуги поради тези опасения.

Никелово богатство

Според индекса на милиардерите на Bloomberg 62-годишният Потанин е натрупал състояние от около 30 млрд. долара, след като е основал компанията MMC Norilsk Nickel PJSC, най-големият производител на висококачествен никел в света. Той е предоставил 100 млн. долара за финансирането на британската фондация, носеща неговото име, от създаването ѝ преди почти две десетилетия, показват документите.

Фондацията работи съвместно с благотворителната организация на руския милиардер в Москва, която е основното средство за неговата филантропия. Фондацията инвестира в акции, хедж фондове и активи с фиксиран доход.

Представител на Потанин не е отговорил на молбата за коментар.

След като страната му нападна Украйна, Потанин се възползва от ограниченията за чуждестранна собственост върху руски активи: той се разви във финансовата сфера и закупи дялове в банки, тъй като чуждестранните собственици бяха принудени да се оттеглят. Милиардерът беше санкциониран от Обединеното кралство два месеца след като през април 2022 г. се съгласи да купи дял в PJSC Rosbank. В края на миналата година той беше включен в черния списък на САЩ.

Според наскоро подадените отчети на благотворителната организация за 2022 г. някои доставчици на професионални услуги са се оттеглили от фондация "Потанин", преди Обединеното кралство да санкционира нейния основател. Goldman Sachs, която е била инвестиционен консултант на благотворителната организация в продължение на около десетилетие, е решила да остане на мястото си, след като е получила уверения от Холандър и разпоредбите на лиценза за дейността на благотворителната организация, показват отчетите.

"Goldman Sachs бяха готови да продължат да държат инвестициите, но едва през октомври 2022 г.", заяви фондация "Потанин" в сметките си. "Временният управител поддържа редовни контакти с Goldman Sachs".

Говорител на Goldman Sachs заяви, че фирмата е потвърдила, че отношенията ѝ с фондацията са в съответствие с приложимите санкции, като добави, че благотворителната организация работи в съответствие с лиценз от Службата за прилагане на финансови санкции на Обединеното кралство. Холандър не е отговорил на искането за коментар.

Самата фондация вече не подлежи на санкции от страна на Великобритания, след като през юли 2022 г. Комисията за благотворителност прекрати правомощията на Потанин да наблюдава попечителите на фондацията, тъй като започна разследване на благотворителната организация. Руският милиардер се опита да оспори действията срещу фонда, който не е отпускал никакви средства от началото на войната в Украйна.

Представител на Комисията за благотворителност отказа коментар, тъй като разследването на фондация "Потанин" е в ход.