Инвеститори може да загубят десетки милиарди от китайския кредитор Zhongzhi

Банките в сянка като Zhongzhi често обединяват спестяванията на домакинствата, за да предлагат заеми и да инвестират в недвижими имоти, акции, облигации и стоки.

08:00 | 28 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският гигант в сферата на сенчестото банкиране Zhongzhi Enterprise Group Co. е изправен пред наказателно разследване за извършване на престъпление, а според една оценка на юристи и анализатори щетите за инвеститорите ще достигнат 56 млрд. долара.

Според един от сценариите, очертан от Ин Юе, адвокат в адвокатската кантора Leaqual в Шанхай, повече от три четвърти от парите на инвеститорите ще бъдат загубени, като само 100 млрд. юана (14 млрд. долара) ще бъдат възстановени от дълг в размер на 460 млрд. юана. Той очаква бавен и продължителен съдебен процес въз основа на опита от други дела.

Сун Джианбо, основател на базирания в Пекин мениджър на активи China Vision Capital, заяви, че активите, които са под възбрана, обикновено се продават със 70% отстъпка. Това означава, че инвеститорите могат да си възвърнат около 13% от парите си, по изчисления на Bloomberg.

През уикенда властите съобщиха, че са започнали наказателно разследване на бизнеса за управление на парични средства на Zhongzhi, дни след като компанията предупреди за сериозни проблеми с платежоспособността и разкри недостиг от 36,4 млрд. долара в баланса си. Инвеститорите бяха призовани да съобщават за следи и да подават жалбите си онлайн.

Случаят е предупредителен сигнал за заможните китайски инвеститори, които често са търсили висока възвръщаемост в продукти, продавани от слабо регулирани фирми като Zhongzhi. Компанията за пръв път предизвика безпокойство през август, след като един от нейните доверителни филиали не успя да извърши плащания към клиенти по високорискови инвестиционни продукти. Активите на Zhongzhi на стойност 200 млрд. юана в най-добрия случай ще донесат около 100 млрд. юана, заяви Ин в публикация в социалните медии в събота.

Това означава, че инвеститорите биха могли да получат обратно само около 23% от парите си, като се изхожда от средната стойност на общия дълг на Zhongzhi от около 420 до 460 млрд. юана, разкрит по-рано. Действителното съотношение може да е много по-ниско. Миналата седмица компанията за управление на богатството заяви, че ликвидността е пресъхнала и възстановимата сума от продажбата на активи се очаква да бъде ниска.

Подобни случаи
Ин отбеляза, че коефициентите на възстановяване на инвестициите в подобни случаи са доста под 23%. Той добави, че наказателно дело, което включва около 30 млрд. юана, все още очаква второ съдебно решение повече от четири години след избухването на скандала, като очаква съдебните процедури на Zhongzhi да бъдат много по-бавни предвид размера на дълга ѝ.

Банките в сянка като Zhongzhi често обединяват спестяванията на домакинствата, за да предлагат заеми и да инвестират в недвижими имоти, акции, облигации и стоки. През последните години, дори когато конкурентните тръстове намалиха рисковете, Zhongzhi и нейните филиали, особено Zhongrong International Trust Co., предоставиха финансиране на закъсали строителни предприемачи и придобиха активи от компании, включително China Evergrande Group.

Основана през 1995 г., базираната в Пекин Zhongzhi се превърна в разрастваща се империя, чиито активи в пиковия момент надхвърлят 1 трилион юана. Според уебсайта си групата притежава дялове в шест лицензирани финансови институции, включително Zhongrong International Trust, пет мениджъри на активи, както и четири фирми за управление на богатство. Освен това тя притежава контролни дялове в редица регистрирани на борсата фирми от различни сектори - от полупроводниковия до здравния и потребителския.