ЕС предупреди Китай, че ще отстоява по-решително правилата за честна търговия

По-рано този месец блокът започна проверка за субсидиите на китайските електромобили, която според него е необходима за защита на работните места и веригите за доставки у дома, тъй като твърди, че Китай нечестно наводнява пазара с евтини превозни средства.

10:49 | 25 септември 2023
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещият преговарящ на Европейския съюз Валдис Домбровскис е на посещение в Китай. В понеделник той предупреди, че блокът ще бъде по-решителен в отстояването на лоялната конкуренция и защитата на своите интереси.

"Липсата на реципрочност и равнопоставеност от страна на Китай, съчетана с по-широки геополитически промени, принуди ЕС да стане по-настъпателен", заяви изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия, по време на встъпителна реч в университета Цинхуа.

"ЕС приветства конкуренцията. Тя прави нашите компании по-силни и по-иновативни. Конкуренцията обаче трябва да бъде справедлива и ние ще бъдем по-настойчиви в борбата с нелоялността."

Пътуването на Домбровскис съвпада с усилията на ЕС да засили мерките за защита на търговията, с които разполага. По-рано този месец блокът започна проверка за субсидиите на китайските електромобили, която според него е необходима за защита на работните места и веригите за доставки у дома, тъй като твърди, че Китай нечестно наводнява пазара с евтини превозни средства.

Китайското министерство на търговията разкритикува това разследване като "гол акт на протекционизъм". Очаква се въпросът за електромобилите да бъде включен в дневния ред на Домбровскис по време на пътуването му до Китай. Освен събитието с вицепремиера Хъ Лифън в понеделник, ръководителят на търговската служба на ЕС ще проведе и двустранни срещи с колегите си и ще се срещне с представители на европейския бизнес както в Шанхай, така и в Пекин.

Според запознати с плановете на ЕС Домбровскис се очаква да каже на Пекин, че са необходими конкретни споразумения, за да се възстановят отношенията.
В подготвените бележки Домбровскис твърди, че стратегията на ЕС за намаляване на риска не е протекционистка. Той допълни, че плановете на ЕС са ориентирани към отделните държави.

"Подходът ни към икономическата сигурност е пропорционален и прецизен - действията ни ще се основават единствено на риска", каза той. "Следователно премахването на риска е стратегия за поддържане на нашата откритост, а не за нейното подкопаване."

Търговският дефицит на Европа с Китай се е увеличил | Китайският износ скочи от средата на 2021 г., докато вносът изостава от него

Настоящите разговори могат да бъдат и стъпка към срещата на върха между президента Си Дзинпин и Урсула фон дер Лайен по-късно тази година.
"Можем да изберем пътя към взаимноизгодни отношения. Такива, които се основават на открита, справедлива търговия и инвестиции и работят ръка за ръка по големите предизвикателства на нашето време", каза Домбровскис.

"Или можем да изберем път, който бавно ни отдалечава. При който споделените ползи, на които се радвахме през последните десетилетия, отслабват и избледняват. И в резултат на това нашите хора и икономики ще бъдат изправени пред ограничени възможности."

Разрив по темата Украйна
Домбровскис посочи и предизвикателствата, свързани с войната на Русия в Украйна, като заяви, че различията по конфликта могат да доведат до разрив между Брюксел и Пекин.

"За нас е много трудно да разберем позицията на Китай по отношение на войната на Русия срещу Украйна, тъй като тя нарушава основните принципи на самия Китай", каза той, като посочи териториалната цялост като "ключов принцип за международната дипломация на Китай.”
"Войната на Русия е грубо нарушение на този принцип", добави Домбровскис.

ЕС настоява Пекин да използва влиянието си, за да убеди Москва да прекрати агресията си в Украйна. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Китай по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН този месец в Ню Йорк да "обедини сили, за да убеди Русия да прекрати тази престъпна война, която наранява толкова много хора".

В понеделник Домбровскис отбеляза и други опасения за Китай заради войната, включително такива, свързани с безопасността на храните и рисковете за репутацията. "Като повишава цените на енергията и стимулира инфлацията, войната отслабва световната икономика", каза той и добави, че тя "пряко засяга Китай" поради ролята му на производствена сила. Позицията на Пекин по отношение на войната също така "влияе на имиджа на страната не само сред европейските потребители, но и сред бизнеса", каза Домбровскис.