Вашето Ferrari наистина може да изчезне за 60 секунди

Кражбите на автомобили нарастват рязко, като крадците стават все по-добри да надхитрят производителите и собствениците на автомобили

17:07 | 24 септември 2023
Автор: Крис Браян
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някъде в Западен Лондон има бункер в който се намират около 250 от най-желаните автомобили в света. Заради своята охрана, която наподобява тази във Форт Нокс, и полицейски екип за бързо реагиране разположен наблизо, тайното съоръжение за съхранение на автомобили Windrush е сравнявано с пещерата на Батман.

След поредица кражби на автомобили Ferrari тази година, заявките за паркоместа на спортни автомобили от висок клас и безценни класически модели се покачиха драстично, каза Тим Ъншоу, основател и директор на управлението на Windrush.

“Това е странно усещане, защото като любители на автомобилите не изпитваме никакво удовлетворение от това, че престъпленията с автомобили са се увеличили“, казва той. Обектът охранява и няколко автомобила Range Rover, след като кражбите и на тези модели зачестиха.

До скоро кражбите на автомобили намаляваха в продължение на десетилетия, благодарение на развитието на технологии като автомобилните аларми и електронните имобилайзери. Сега, не само Лондон преживява внезапна епидемия от кражби на автомобили - те нарастват и в САЩ, Канада и Германия.

За да се обърне тази тревожна тенденция е необходимо да се увеличи полицейската охрана и собствениците да вземат допълнителни предпазни мерки. Но част от отговорността се носи от производителите, чиито функции за сигурност се преодоляват твърде с помощта на инструменти и информация, открити в интернет.


Кражби на автомобили / Кражбите на МПС в Англия, Уелс и Канада са най-много от десетилетие насам

Една от основните причини за внезапния ръст на престъпленията с автомобили е, че те станаха по-ценни. По време на пандемията цените на новите и употребяваните автомобили рязко се повишиха, а недостигът на резервни части доведе до оживена търговия в т.нар. Цехове за разфасоване, които разглобяват откраднатите автомобили за техните компоненти.

В САЩ извършителите често са опортюнистични непълнолетни, които са се научили да крадат, използвайки информация научена от TikTok. Около половината от арестуваните в Ню Йорк за кражба на автомобили през изминалата година са били на възраст под 18 години. Автомобилите на Kia Corp. и Hyundai Motor Co. са станали популярни мишени, тъй като по-старите модели не са били оборудвани с имобилайзери и поради това са сравнително лесни за отмъкване. Няколко града вее съдят южнокорейските производители, които искове според Kia са „неоснователни“.


Покачване на кражбите на коли в градовете/ Кражбите на автомобили в градовете в САЩ са се удвоили спрямо преди пандемията. Най-честите мишени са Hyundai и Kia

На други места изтънчени бандити крадат престижни автомобили по поръчка и след това ги пренасят през границите. Британската полиция засича крадени Ферарита и други луксозни автомобили на пристанища източно от Лондон в контейнери, предназначени за Близкия изток. Междувременно в Западна Африка са намерили откраднати канадски автомобили.

Макар че подсилените автомобили все още са малка част от общите застрахователни искове, мрачното развитие на събитията допринася за рязкото покачване на застрахователните премии. По данни на Асоциацията на британските застрахователи изплатените обезщетения, свързани с кражби, са се увеличили с 53% на годишна база през второто тримесечие до почти 200 милиона паунда

В някои случаи собствениците на често крадени модели като Range Rover трудно намират застрахователно покритие. „Кражбите на нашите автомобили в големите градове се превърнаха в проблем“ призна през юни пред група инвеститори Адриан Мардел, главен изпълнителен директор на Tata Motors Ltd’s Jaguar Land Rover.


Луксозните мишени/Land Rover е най-голямата мишена във Великобритания 

Бандите се възползват от слабостите в сигурността на автомобилите. Според застрахователя Aviva Plc собствениците на автомобили с т.нар. безкючов достъп (което означава, че вратите могат да бъдат отворени без собственика да държи дистанционното) е по-вероятно да бъдат обект на кражба, от тези които нямат. Крадците са способни да прихванат и след това да предадат сигнала на друго устройство.

„Изглежда, че отиваме назад, говорейки за сигурност на автомобилите“ каза Саймън Амблър. Управителят на застрахователната агенция за класически и спортни коли Lockton Performance. “Колите без ключ биват откраднати за 20 секунди, което те кара да се замислиш за приложимостта на врати, които се отварят без ключове.“ Фирмата изпраща торбичка -„фарадеев кафез“, които може да предотврати кражбите като блокират сигнала към ключа.

Преодоляването на престъпленията с автомобили е игра на котка и мишка, която твърде често се печели от измамниците. Една от новите заплахи са така наречените CAN injection атаки, при които престъпниците проникват в електронната архитектура на автомобила през уязвими точки като например фаровете.

Оборудването за хакерски атаки може да бъде закупено онлайн и често е маскирано като нещо по-безобидно например Bluetooth аудио устройство, което означава че може да бъде пренебрегнато при полицейски обиск. Въпреки че съвременните автомобили често са оборудвани с GPS проследяващи устройства, понякога измамниците могат да заглушат сигнала.

Собствениците прибягват до използването на Apple Inc. AirTags, за да проследяват своите автомобили. През май вастите в Ню Йорк обявиха, че подаряват 500 такива устройства на граждани, които са под най-голям риск от кражби на автомобили, но крадците са достатъчно умни, за да преодолеят и това. Крадените автомобили могат да бъдат паркирани на видно място за няколко дни, за да се разбере дали биват следени. Бандите също използват тази технология, за да проследят автомобили до тихи места като например дома на собственика, откъдето могат да бъдат откраднати по-лесно


Вземане на допълнителни мерки / Великобританските търсачки отчитат голям ръст на търсенето на "заключващи механизми за волан"

Добрата новина е, че производителите са осъзнали, че продажбите им могат да пострадат, ако не защитят по-добре автомобилите.

„Защитата на спортните автомобили Ferrari от опити за кражба е от изключително важна“, заяви говорител на Ferrari и добави, че компанията работи с неуточнен партньор „за бързо повишаване на нивото на сигурност“

Jaguar Land Rover предлага актуализация на софтуера за по-старите модели на Range Rover, за да попречи на крадците да манипулират модула за управление на каросерията и по този начин да създават дубликати на ключовете. Най-новите модели Range Rover и Defender са с подобрена електрическа и защитна архитектура, а системата за безключово влизане използва „свръхшироколентови“ технологии за защита от атаки. От над 20,000 нови модела на Range Rover и Range Rover Sport, които се движат по пътищата на Великобритания, само пет са били откраднати, заяви говорител на JLR, което показва ефективността на тези контрамерки.

Конкурентните производители модифицираха своите безключови системи така, че сигналът да се изключва, когато не е в движение или при натискане на бутон. Hyundai предлага на клиентите си безплатна актуализация на софтуера, за да предотврати стартирането на автомобилите чрез метода популяризиран в TikTok. Последните модели на марката са снабдени с имобилайзери на двигателя.

„Да има случаи, в които дизайнът не е бил обмислен достатъчно добре предварително и е имало увеличение на кражбите“, казва Ричард Билиалд, главен технически директор във фирмата за проучване на автомобилни рискове Tatcham Research. “Но сега наблюдаваме добра реакция на индустрията по отношение на нови технологии за справяне с уязвимостите“

Въпреки това вълната от престъпления създава напрежение. Производителите понякога казват на клиентите, които инсталират нефабрични имобилайзери за допълнителна сигурност, че това води до отпадане на гаранцията на автомобила. В същото време застрахователите отказват исковете за кражба на собственици на луксозни автомобили, които са забравили да платят абонамента за проследяващо устройство, което все по-често е изискване в тези полици.


Tesla не се крадат толкова много / Моделите на Tesla с най-малко подадени жалби за кражба в САЩ.

Не съм луд фен на Tesla Inc., но компанията на Илон Мъск полага допълнителни усилия за сигурността и процентът на кражбите е нисък, казва репортер на Bloomberg в рубриката Bloomberg Opinion. Когато в близост до Tesla бъде открита заплаха камерите започват да записват, фаровете да пулсират, а телефонът на собственика получава предупреждение. Собствениците могат също така да зададат ПИН код, който трябва да бъде въведен преди автомобилът да бъде управляван по същия начин като при телефоните.

Ето няколко общи съвета за притеснените: Не оставяйте без ключовите дистанционни в близост до входната врата, където са уязвими на атаки и не забравяйте да ги съхранявате в торбичка – „фарадеев кафез“ или метална кутия. Устройствата за заключване на волана не са особени привлекателни, но може да накарат крадеца да избере друга цел. А когато е възможно, дръжте автомобила си в заключен гараж или монтирайте прибиращо се колче на алеята.

За тези, които наистина не могат да понесат мисълта, че суперколата им ще бъде открадната или разглобена за части има паркингът Windrush и други подобни тайни съоръжения, стига да може да ги намерите.

Крис Брайънт е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ индустриални компании в Европа. Преди това е бил репортер за Financial Times.