Руският план за газов хъб в Турция все още е на дневен ред, каза Путин

Все още не е взето решение дали Путин ще се срещне лично с турския президент Реджеп Тайип Ердоган

14:00 | 30 юли 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Идеята за създаване на газов хъб в Турция все още е на дневен ред, но според президента Владимир Путин, ако бъде създаден, той ще бъде по-скоро електронна платформа за търговия, а не физическо съоръжение за съхранение на големи количества руски газ.

Кремъл излезе с плана за създаване на голям газов хъб в Турция през октомври миналата година, след като енергийните му отношения със Запада достигнаха най-ниската си точка от десетилетия насам след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава Путин говореше за евентуално изграждане на допълнителни черноморски връзки към Турция, за да се превърне този маршрут в основното съоръжение на Русия за износ на газ в западна посока.

Идеята беше активно обсъждана в месеците след това, като Турция подхранваше амбицията да се превърне в регионален център за търговия с газ със собствен ценови индекс. И все пак нейното осъществяване, което според първоначалните оценки на Путин можеше да отнеме само месеци, изглежда, че напоследък е в застой.

"Все още е на дневен ред", заяви Путин късно в събота на брифинг в Санкт Петербург. "Става въпрос за създаване на електронна платформа за търговия, няма да съхраняваме огромни количества газ там", каза той. Путин не уточни дали този подход ще означава по-малък мащаб на търговията с руски газ в хъба от първоначално предвиденото.

Лидерите на двете страни са се договорили да проведат телефонен разговор в сряда, за да обсъдят редица въпроси, според Путин. Все още не е взето решение дали той ще се срещне лично с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в скоро време и къде.

Русия доставя газ за Турция през Черно море по два газопровода - "Син поток" и "Турски поток" - с общ капацитет от малко под 48 милиарда кубически метра годишно. Едното звено на двойната връзка на „Турски поток” обслужва турския пазар, а другото се свързва с газопроводната мрежа на държавите в Южна Европа, което превръща Турция в ключова транзитна страна за руския газ.

Тъй като капацитетът на черноморските връзки не се използва пълноценно, те биха могли да пренасят допълнителни 10 млрд. куб. м годишно руски газ за Европа още през 2025 г., ако газовият хъб в Турция се реализира, според оценки на Sinara.

Sinara прогнозира, че общият обем на доставките на газ по тръбопроводите на Русия в западна посока през тази година ще бъде около 51 млрд. куб. м, включително 24 млрд. куб. м за Турция през Черно море и около 15 млрд. куб. м за Европа през Украйна.